Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejtěžší je vidět ztrátu naděje v přímém přenosu, říká nemocniční kaplan

Pracoval v dolech, po revoluci nastoupil na dráhu duchovního a dnes dochází za pacienty i personálem v Nemocnici Znojmo coby nemocniční kaplan. Martin Veselý věří, že v životě člověka hrají velikou roli vztahy. A svou prací pomáhá upevňovat a rozvíjet vztah člověka s Bohem.

Nejprve přišel Martin Veselý do znojemského zdravotnického zařízení jako dobrovolník. V loňském roce, který byl zatížený koronavirovou pandemií, se stal zaměstnancem a při své práci se každodenně setkává s lidmi, které něco tíží. „Moje práce spočívá v naslouchání a doprovázení. Pomáhám přinášet útěšnou naději nejen pacientům, rodinným příslušníkům, ale i zaměstnancům," vysvětlil v rozhovoru pro nemocniční web.

Kaplan pomáhá zdravotníkům při řešení eticky náročných situací, pacientům zase v osamělosti či procesu smíření. Jako rodilý Brňan se k teologii dostal přes svoji hluboce věřící rodinu. Kvůli politické situaci se ale nejprve vyučil v Ostravě důlním elektromechanikem a později si dodělal maturitu na průmyslovce. „Potom jsem studoval dálkově teologii v Praze a nakonec jsem vystudoval v zahraničí Pastorační službu," vysvětlil Veselý.

Energii čerpá od rodiny

Původně se kaplanem stát nechtěl. Podle svých slov je ale introvert, který miluje lidi. A jeho dnešní práce je důkazem, že má Bůh smysl pro humor. „Můj osobní život se vyznačoval a stále vyznačuje hledáním, a to i hledáním Pána Boha a jeho vůle. V mém životním procesu víry jsem jednoho dne přešel z intelektuální víry v Boha k osobní víře Bohu a bylo vymalováno," řekl kaplan, který je nepostradatelnou součástí léčebného procesu.

Na otázku, co je na jeho práci nejhorší, odpovídá kaplan jasně. Vidět ztrátu, zejména ztrátu naděje v přímém přenosu. Energii po náročných dnech proto čerpá nejen u Boha, ale také u své rodiny. S manželkou má totiž čtyři děti. Ve volném čase pak rád usedne na kolo, vydá se na lyže nebo na procházku do přírody.

Při své práci se kaplan nesetkává jen s věřícímí lidmi, jak by se mohlo mylně zdát. Denně je k dispozici také pro ateisty či agnostiky. „Pacienti jsou vystaveni stresu způsobenému zdravotními problémy, situací, do které se dostali, či do které dostali druhé vzhledem k vlastním okolnostem. Jsou v novém prostředí, leží v nové posteli a spí s cizími lidmi na pokoji a zažívají ztrátu soukromí. To vše jsou stresové faktory, které se podepisují na psychické odolnosti pacientů," vyjmenovává kaplan, proč lidé potřebují jeho pomoc.

Před nástupem do znojemské nemocnice docházel Veselý například do věznice v Kuřimi, kde vykonával duchovensko-psychoterapeutickou činnost. Dnes má daný harmonogram, díky kterému stíhá navštívit všechna oddělení. Přednost mají ale psychoterapeutické intervence na žádost lékařů, nemocných či jejich nejbližších.


 


 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, zdravotnictví, kaplan, víra, Martin Veselý, pacient, Nemocnice Znojmo, rodina, Brno, Praha, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejtěžší je vidět ztrátu naděje v přímém přenosu, říká nemocniční kaplan  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.