Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kovář spojil tisícovku nožů. Umělecké dílo pomůže dětem z Brna

Dvanáct stovek nožů, přes sto hodin tvrdé práce a jeden účel. To vše stojí za unikátní sochou, kterou vyrobil kovář Pavel Bortník pro Fakultní nemocnici Brno. Materiál na vytvoření uměleckého kousku, mezi kterým je i staré kuchyňské náčiní slavného šéfkuchaře, sbíral přes dva roky. Dílo nyní vydraží v aukci a vydělané peníze věnuje dětskému oddělení zdravotnického zařízení.

Když brusič Marek Neuman přišel na jaře v roce 2020 s nápadem posbírat tupé nože a udělat z nich umělecké dílo, netušil, jak těžký úkol to bude. Sehnat potřebné množství materiálu se ukázalo jako pěkný oříšek, proto se rozhodl oslovit veřejnost. „Sbírali jsme víc jak dva roky. A i když jsme chtěli, aby byla socha ještě větší, jsme rádi, že nakonec vznikla v této podobě,“ vysvětlil.

Ani samotný proces tvoření nešel úplně hladce. Autor díla Pavel Bortník strávil kvůli skulptuře v kovárně okolo 110 hodin. „Nejtěžší bylo udělat stejná křídla, vytvarovat je a trefit jejich rozměr na množství darovaných a použitelných nožů. Musel jsem také vykovat duté plameny a zpracovat podstavec, který je dokonce dvakrát odlitý,“ okomentoval s tím, že celý proces zakončily hodiny broušení a ručního leštění kovu.

Nože z celé republiky

Zhruba metr vysoký a sedmatřicet kilogramů těžký objekt se skládá z křídel skloněných nad plameny, na které umělec použil 1200 střenek nožů a podstavce ze 440 rukojetí. Převážnou část předmětů zaslali lidé z Moravy a jižních Čech, zařadil se mezi ně ale například i známý český šéfkuchař Pavel Sapík.

Nože se symbolicky pojí právě s Klinikou dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice Brno, kam poputuje částka vybraná v aukci. „Kromě asi deseti zlomenin ošetří lékaři denně řádově desítky otevřených zranění. Většina z nich jsou tržné rány v oblasti hlavy a hned na druhém místě jsou řezné rány různými ostrými předměty. Patří mezi ně i nože, většinou kuchyňské,“ uvedl přednosta kliniky Ladislav Plánka.

Vyvolávací cena Vostré sochy je 45 tisíc korun. Na internetovém portálu Aukro.cz můžou zájemci přihazovat do 29. června.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky Brno, zdravotnictví, nemocnice, FN Brno, umění, socha, sbírka, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kovář spojil tisícovku nožů. Umělecké dílo pomůže dětem z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.