Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ženy s rakovinou prsu se mohou vyhnout chemoterapii. Pomůže test v Brně

Laboratorní pracovníci brněnského Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) začnou s efektivnějšími testy pacientek s rakovinou prsu. Genomické testování určí, zda u žen postačí nasazení hormonální terapie. Cílem je ušetřit pacientky náročné chemoterapie a nasadit účinnou léčbu.

Nový test je použitelný u pacientek, jež jsou v raném stádiu nemoci a chirurgové jim odstranili nádor z prsu či uzlin. Analýza nádoru pak pomáhá v rozhodování o další léčbě, kterou byla doposud často chemoterapie. „U některých pacientek si lékaři nebývají jistí, jestli chemoterapii využít a zda bude mít přínos. Pro jistotu ji ale doporučují i těmto ženám v takzvané šedé zóně. Léčeny jsou ale často zbytečně, což je skoro poškozování pacientek,“ vysvětlila Drbně primářka Kliniky komplexní onkologické péče MOÚ Katarína Petráková.

Ročně onemocní karcinomem prsu 7 5000 českých žen. Část pacientek, které jsou z takzvané šedé zóny, se může díky nové metodě vyhnout nežádoucím účinkům náročné léčby, které zahrnují nevolnosti, brnění nohou nebo vypadávání vlasů. Místo chemoterapie jim lékaři na základě rozboru genu z nádorových buněk naordinují takzvanou hormonální terapii.

Pomocí genomického testování se podle lékařů může vyhnout chemoterapii padesát až šedesát procent pacientek s časně zachyceným nádorem. Testy MamaPrint, které stojí čtyřiasedmdesát tisíc korun, by měly být od července po doporučení lékařským týmem propláceny zdravotní pojišťovnou.

Test využívají onkologové na Žlutém kopci od loňska, dosud však bylo nutné zasílat odebrané vzorky do zahraničí. Česká republika je teprve třetí zemí v Evropě, která k MamaPrintu získala certifikaci od výrobce. Genomické testování vyžaduje komplikované laboratorní postupy, na něž si musel MOÚ pořídit dva nové přístroje. „Nyní budeme mít větší kontrolu nad vzorkem i samotným vyšetřením. Usnadní a zrychlí se celý proces,“ řekl primár Oddělení patologie MOÚ Pavel Fabian.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky rakovina, onkologie, lékaři, Masarykův onkologický ústav, chemoterapie, rakovina prsu, Brno, léčba, Evropa, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy s rakovinou prsu se mohou vyhnout chemoterapii. Pomůže test v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.