Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidem s rakovinou v Brně pomáhá mobilní aplikace. Zlepšuje psychické zdraví

Výzkumníci z Brna vyvinuli první českou aplikaci, která se zaměřuje na podporu duševního zdraví onkologických pacientů. Stres z léčby i změna běžného životního stylu ovlivňuje psychiku nemocných. Mobilní aplikaci si už vyzkoušeli pacienti Masarykova onkologického ústavu (MOÚ).

Nová aplikace provází onkologické pacienty v průběhu i po skončení náročné léčby a poskytuje jim duševní podporu. Lidé s rakovinou mají totiž mnohdy pocit, že se s nemocí zastavil život. Onemocnění podle odborníků navíc zasahuje nejen pacienty, ale také jejich nejbližší. 

Po vyslechnutí diagnózy čeká onkologické pacienty kolotoč vyšetření, léčba a nespočet termínů v nemocnici. S novými starostmi lidé mnohdy odsunují pozitivní aktivity a soustředí se na negativa. „A ačkoliv by vždy měla být součástí komplexní onkologické péče i podpora duševního zdraví, ne vždy je na odděleních a ambulancích dostatek čas,“ vysvětlila klinická onkoložka Jana Halámková.

U některých pacientů navíc může být podle odborníků obzvlášť komplikované zlepšit jejich psychické rozpoložení v nemocničním prostředí. Aplikaci MOÚ MindCare od odborníků z Masarykovy univerzity, kterou vyvíjeli tři roky, mohou proto lidé využít kdekoli a kdykoli. „Zájemci o přihlášení se do programu mají možnost získat více informací od lékařů, sester, psychologů, v Informačním a edukačním centru a také z informačních letáků," řekla mluvčí MOÚ Anna Svobodová.

Podmínkou k využívání bezplatné funkce je pouze chytrý telefon, prostřednictvím kterého se pacienti dostanou k motivačnímu obsahu. Aplikace obsahuje videa, zprávy a dílčí cvičení, s nimiž uživatelé stráví osm týdnů. Během těch se naučí, jak o své psychické zdraví správně pečovat a jak docílit vnitřní vyrovnanosti. 

Podle vedoucího vývojového týmu aplikace MOÚ MindCare klinického psychologa Miroslava Světláka je podpora životní spokojenosti součástí kvalitní léčby. „Všímáme si, jak je v našem životě důležité učit se a rozvíjet takové znalosti, dovednosti a postoje, které nám pomohou nenechat si vzít od nemoci to nejvzácnější, co každý z nás máme, tedy plně a smysluplně prožitý čas v našem životě,” vysvětlil klinický psycholog. 

 

Ohodnoť článek

Foto MOÚ

Štítky Masarykův onkologický ústav, onkologie, rakovina, aplikace, pacient, Brno, léčba, psycholog, Masarykova univerzita, Anna Letenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem s rakovinou v Brně pomáhá mobilní aplikace. Zlepšuje psychické zdraví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.