Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnského Jošta obléhají boty, upozorňují na únavový syndrom

Brňané obdivují novou krátkodobou atrakci, která se objevila na Moravském náměstí u jezdecké sochy markraběte Jošta. U panovníka z dynastie Lucemburků se nachází desítky párů bot. Akce upozorňuje na chronický únavový syndrom, který postihuje tisíce pacientů.

Únavový syndrom je zákeřné onemocnění, jež propuká u lidí zpravidla po prodělání virové infekce. Podle organizátorů akce z neziskové organizace Nadačního fondu Neúnavní je navíc pravděpodobné, že počet pacientů ještě vroste. Na vině je pandemie covidu, kvůli níž se mnozí nemocní stále nemůžou ani několik měsíců po vyléčení plnohodnotně zapojit do společnosti. 

Chybějící lidi připomínají boty, což symbolicky zdůrazňuje nemožnost pacientů podílet se na kampani osobně. Na Moravském náměstí se nachází zhruba stovka párů bot, u nichž najdou kolemjdoucí i příběhy pacientů,“ sdělil Drbně Petr Homolka, spoluzakladatel Nadačního fondu Neúnavní.

Podle Homolky se organizátoři akce inspirovali v zahraničí. V Brně podobnou kampaň dělají poprvé. Boty, který v podvečer členové neziskovky z moravské metropole uklidí, se ale veřejném prostoru objevily už loni, když byly k vidění na Palackého náměstí v Praze. Happening má mimo jiné i přispět ke zlepšení péče o nemocné, jež postihuje zdánlivě nenápadná, ale o to více záludná choroba.  

V Česku chybí dostatečná péče a rovný přístup k řádné a efektivní sociální i zdravotní péči. Proto je letos součástí akce i iniciativa pro ministra práce a soc. věcí Mariana Jurečku, kterého společně s pacienty chceme vyzvat ke změnám v přiznávání invalidity těmto pacientům,“ dodal Homolka ke kampani, k níž se připojil například bývalý hokejista Roman Málek, herečka Michaela Dolinová nebo youtuberka Nicole. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Jošt, Boty, Únavový syndrom, obuv, Jošt Moravský, chronický únavový syndrom, pacient, Lucemburkové, Moravské náměstí, Marian Jurečka, Roman Málek, Michaela Dolinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnského Jošta obléhají boty, upozorňují na únavový syndrom  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.