Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Boj o život na fotbalovém hřišti. Sportovec přežil díky aktivnímu záchranáři i hasičům

Začalo to jako běžný trénink na fotbalovém hřišti, ten se ale rychle změnil v zápas o holý život. Padesátiletému Rudolfovi z Brněnska se při sportu náhle přitížilo. První pomoc muži poskytl zdravotník, který se na hřišti nacházel ve svém volném čase, a společně s hasiči jej zachránil.

Boj o život padesátiletého Rudolfa v Žabčicích se rozpoutal při večerním fotbalovém tréninku. Aktivní sportovec na hřišti náhle zkolaboval. V době incidentu byl ale na místě shodou okolností záchranář mimo službu Jakub Dvořáček, který neváhal a k Rudolfovi přispěchal. U hráče začal s poskytováním první pomoci. 

„Okamžitě jsem rozpoznal zástavu oběhu a zahájil masáž srdce, dva kamarády jsem požádal o pomoc a řekl jim, co mají dělat. Další z přítomných zavolal na tísňovou linku, bylo naprosto jasné, že stav pacienta je kritický,“ popsal krizovou chvíli zdravotník.

Záchranáři vyslali na místo tři prostředky - lékaře v setkávacím systému z pohořelické základny, inspektora provozu a záchranářskou posádku ze základny v Hustopečích. „Dispečerka požádala o pomoc také operační středisko hasičů, na místo tak jako první dorazili first respondeři s automatizovaným externím defibrilátorem," vysvětlila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Hasiči na hřišti společně s Dvořáčkem pokračovali v náročné resuscitaci. Defibrilátor pak doporučil výboj, díky kterému se u muže podařilo obnovit srdeční činnost. „Pacientovi, který byl již při vědomí, jsme poskytli kyslíkovou terapii a podali léky, poté jsme jej převezli k další péči na urgentní příjem Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně,“ svěřila se lékařka Eva Jiráčková s poděkováním Jakubu Dvořáčkovi, který má na životě pacienta velkou zásluhu.

Rudolf se po náhlém zdravotním problému začal rychle uzdravovat a po pár dnech se z nemocnice vrátil domů do domácího léčení. „Děkuji všem, kteří svedli boj o můj život, jsem vděčný a musím ocenit náročnou práci záchranářů, ale i dalších složek IZS. Rád jsem na tomhle světě zůstal, ještě mám plány,“ svěřil se muž.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky záchranáři, hasiči, zdravotnictví, sport, Brněnsko, Žabčice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, fotbalové hřiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj o život na fotbalovém hřišti. Sportovec přežil díky aktivnímu záchranáři i hasičům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.