Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na náměstí v Brně stojí lidé fronty na vyšetření znamének

Desítky Brňanů, kteří se rozhodli zúčastnit preventivní akce proti rakovině kůže, stojí od rána frontu na náměstí Svobody. Ve stanu, který na místě vyrostl, poskytují odborníci vyšetření znamének. Bezplatnou službu mohou podle pořadatelů využít také Ukrajinci.

Rizika vystavování se přílišnému slunečnímu svitu, správná péče o kůži i příčiny vzniku melanomu. Dermatologové budou až do zítřejšího odpoledne radit a vyšetřovat kůži zájemcům, kteří přicházejí na centrální brněnské náměstí. Před improvizovanou ordinací čeká od ranních hodin řada lidí různého věku, z nichž někteří se akce účastní pravidelně.

Melanom je nejzávažnějším typem rakoviny kůže, který se mnohdy vyvine z mateřského znaménka. Je jedním z nejzákeřnějších nádorů, který tvoří skryté metastázy. Projevuje se asymetrickým tvarem, vícebarevností či krvácením kůže.

Frontu, kterou mnohdy tvořila až třicítka osob, si přišla vystát například osmašedesátiletá Miloslava Dvořáková. „Když pro sebe můžu něco udělat, tak toho využiju. Na podobném vyšetření znamének jsem byla už několikrát a vždy naštěstí s dobrým výsledkem,“ svěřila se seniorka.

Ne každý se ale z preventivní akce vrací s úsměvem na tváři. Podle statistik Chytré lékárny, která událost pořádá, vyšetřili odborníci v rámci brněnské akce v letech 2018 a 2019 více než 2 500 lidí, u kterých odhalili přes dvacet případů nádorů. 

„Ze statistik ale vyplývá, že pokud je rakovina kůže diagnostikována včas, tak až devadesát procent všech melanomů je vyléčitelných. Samotné vyšetření nebolí, navíc zabere jen pár minut,“ vysvětlila Alice Dosedlová, ředitelka sítě Chytrých lékáren. 

Před bílým stanem Skinchecker dnes čekají na zájemce nejen dermatoložky, ale také překladatelka. Bezplatnou májovou akci totiž mohou využít také lidé z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dermatologie, melanom, prevence, rakovina kůže, Brno, kůže, Chytrá lékárna a.s., Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí v Brně stojí lidé fronty na vyšetření znamének  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.