Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pacienty s rakovinou čekají v Brně nová oddělení i kaple

Největší onkologické centrum v České republice, které ročně pomáhá osmnácti tisícům pacientů, otevřelo v Brně nové zázemí pro pacienty. Prostory využijí hlavně lidé s plicním onemocněním a ti, kteří vyžadují ambulantní péči. Přibyly nové čekárny i kaple.

Masarykův onkologický ústav v Brně otevřel ve Švejdově pavilonu tři zrekonstruovaná pracoviště, jejichž cílem je bezpečnější poskytování ambulantní léčby. Jedná se o Pracoviště ambulantní protinádorové léčby, takzvaný stacionář, Centrum pneumonie a intervenční bronchologie a Centrum paliativní péče. Náklady na proměnu a přístavbu prostor včetně nového vybavení činily 208 milionů korun, z čehož devadesát milionů pokryla dotace z Evropské unie.

„Nová pracoviště pomůžou zvýšit kvalitu, bezpečnost, ale i dostupnost péče o onkologicky nemocné pacienty. Například moderní stacionář nabídne jednačtyřicet míst k aplikaci protinádorové léčby,“ popsal ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda a dodal, že na uměleckém ztvárnění a designu prostorů se podíleli studenti a absolventi Fakulty výtvarných umění z brněnského Vysokého učení technického.

Součástí rekonstrukce bylo kapacitní rozšíření všech tří pracovišť, vybudování větších vzdušných čekáren, oddělených vyšetřovacích místností a denních místností pro zaměstnance. „Problémem starého zázemí byla taky minimální možnost zajištění intimity pro pacienty. Nové prostory jim nabízí větší komfort a soukromí,“ sdělila staniční sestra Eva Vykoukalová.

Centrum pneumonie a intervenční bronchologie bojuje se zhoubnými nádory plic a průdušek, které patří mezi nejčastější nádorová onemocnění u nás i ve světě. „Nedílnou součástí Plicního centra je bronchoskopický sál sloužící k nejnáročnějším diagnostickým a terapeutickým výkonům v oblasti dýchacích cest. Důležitá je ale i návaznost na další pracoviště, díky čemuž bude výsledná léčba ušita na míru každému pacientovi,“ uvedl primář centra Pavel Turčáni.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) patří k onemocnění i umírání. „Masarykův onkologický ústav hledá cesty, které vedou k důstojnému životu včetně jeho konce,“ řekl Válek při otevření Centra paliativní péče, jehož součástí je i kaple, konzultační místnost pro setkávání s rodinou a pomoc psychologů a sociální pracovníků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Masarykův onkologický ústav, rakovina, léčba, kaple, pacient, Česko, Evropská unie, Vlastimil Válek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty s rakovinou čekají v Brně nová oddělení i kaple  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.