Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V brněnské fakultní nemocnici se postarali o stovku Ukrajinců

Fakultní nemocnice Brno ošetřila už zhruba stovku Ukrajinců, kteří prchli ze země po invazi Ruska. Někteří potřebují předepsat léky, jiní za sebou mají už drobné zákroky, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se už gynekologicko-porodnická klinika postarala asi o desítku těhotných. Žádná z žen ale zatím neporodila.

Na nemocnici se obracejí jednotlivci z Ukrajiny každý den. „Někteří jsou cukrovkáři nebo chronici, kteří si přijdou pro léky. My jim je ale nemůžeme jen tak předepsat, nemáme jejich dokumentaci, nebo není přeložená, takže je musíme prohlédnout,“ uvedla Plachá.

Lékaři podle ní provedli i několik zákroků, například operovali slepé střevo nebo chirurgicky řešili úrazy. „Měli jsme i pacienta na dialýzu nebo onkologického pacienta. Přicházejí i ženy na gynekologicko-porodnickou kliniku. Pokud nemají před porodem, posíláme je ke gynekologům. Pokud je to matka před porodem, bereme si ji do péče,“ uvedla Plachá.

Rusko napadlo Ukrajinu koncem února. Od té doby si válka vyžádala mnoho obětí. Do Evropy prchly asi tři miliony Ukrajinců. V ČR je jich přes 200.000.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moje zdraví

Štítky Brno, FN, Ukrajina, Válka, Konflikt, nemocnice, Rusko, Fakultní nemocnice Brno, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

jako pracující a podnikající důchodce platím měsíčně sociální a zdravotní pojištění vyšší než je můj důchod...a jako daňový poplatník to za ně rád zaplatím..SLÁVA UKRAJINĚ

Středa, 16. března 2022, 14:33Odpovědět

V brněnské fakultní nemocnici se postarali o stovku Ukrajinců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.