Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brněnským fakultním nemocnicím přišlo tisíc dávek nové vakcíny

Fakultní nemocnice Brno dostala dnes pět set dávek vakcíny proti covidu od firmy Novavax, stejné množství obdržela Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Obě instituce by mohly začít očkovat touto látkou ve čtvrtek. Dosud se očkovalo vakcínami firem Pfizer nebo Moderna. Podle mluvčího svatoanenské nemocnice Jiřího Erlebacha je Novavax klasickou proteinovou vakcínou, které mají efektivitu i bezpečnost jako mRNA vakcíny, tedy Pfizer nebo Moderna.

Pět set dávek slouží pro 250 lidí. „Podává se ve dvou dávkách po jednadvaceti dnech. Evidujeme některé zájemce v řádu jednotek, se zájmem o očkování například v loňském roce to vůbec nejde srovnat," uvedl Erlebach. Dodal, že vakcína bude ale i pro neregistrované, takže zájem může být vyšší. Očkovat by se mělo začít ve čtvrtek v očkovacím Millenium Center v Hybešově ulici naproti areálu nemocnice.

Dodávku vakcíny firmy Novavax dostala v počtu pěti set i Fakultní nemocnice Brno. „Z toho polovinu, 250 dávek, dáváme očkovacímu centru Bluedent ve Slatině. Půlku si necháme. Zatím nemáme otevřené sloty pro očkování. Pravděpodobně bychom začali očkovat ve čtvrtek," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

V kraji se dosud očkovalo především vakcínami firem Pfizer, dále také Modernou. Někteří lidé dostali AtraZenecu nebo Johnson & Johnson. Zdravotníci v kraji začali očkovat proti covidu předloni v prosinci. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Brno, vakcína, nemocnice, Pfizer, Novavax, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Johnson & Johnson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnským fakultním nemocnicím přišlo tisíc dávek nové vakcíny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.