Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihomoravské nemocnice neplánují obnovení plánovaných operací

Počet pacientů, kteří v jihomoravských nemocnicích leží s covidem-19, se sice v jihomoravských nemocnicích v průběhu vánočních svátků snížil, obnovení plánovaných operací ve velkém ale žádná z dotázaných nemocnic zatím neplánuje, řekli mluvčí nemocnic.

Podle údajů krajského úřadu bylo k včerejšímu dni s covidem-19 hospitalizováno v kraji 382 pacientů, z toho 72 jich potřebovalo intenzivní péči. Ještě na začátku prosince bylo v nemocnicích s covidem-19 přibližně 900 pacientů a z toho 150 na jednotkách intenzivní péče. Obnovení plánovaných operací v současnosti neumožňují obsazená lůžka na jednotkách intenzivní péče.

Plánované zákroky jsou přerušené do odvolání. Přestože nyní čísla klesají, na intenzivních lůžkách dál zůstávají pacienti s covidem, další lůžka musí být vyčleněna pro akutní případy. Navíc nyní čekáme, jak se projeví varianta omikron,“ uvedla mluvčí břeclavské nemocnice Eliška Windová.

Stejná situace je i ve velkých brněnských nemocnicích. Fakultní nemocnice u svaté Anny má nyní na lůžkách intenzivní péče 13 pacientů s covidem, dalších 13 pacientů na nich leží kvůli následkům covidu, který u nich už odezněl. „Pokud by pokles pacientů s covidem pokračoval, mohla by se kapacita uvolnit, pro obnovení plánovaných operací je ale zásadní volná kapacita na jednotkách JIP a ARO,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Fakultní nemocnice Brno v současnosti využívá 15 operačních sálů, před vánočními svátky to bylo pouze 13 sálů. I největší nemocnice v kraji ale potřebuje pro plánované zákroky více volných lůžek na odděleních intenzivní péče, i zde čekají, jak se v počtu hospitalizovaných pacientů projeví vliv varianty omikron.

Nejblíže obnovení plánovaných operačních zákroků jsou tak v městské Úrazové nemocnici Brno. Ta není primárně určena pro péči o covidové pacienty, svými kapacitami jen vypomáhá druhé městské Nemocnici Milosrdných bratří. „Pokud se situace nebude zhoršovat, příští týden bychom chtěli v Úrazové nemocnici rozjet plný provoz elektivní péče. Obáváme se ale spíš nutného omezení kvůli vyšší nemocnosti a OČR (ošetřování člena rodiny) personálu," uvedla mluvčí městských nemocnic Andrea Šromová.

Plánované operace začaly jihomoravské nemocnice postupně omezovat od začátku listopadu, kdy se rychle zvyšoval počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nemocnice, Péče, Covid, JMK, Operace, pacient, COVID-19, Vánoce, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Úrazová nemocnice v Brně, Nemocnice Milosrdných bratří, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské nemocnice neplánují obnovení plánovaných operací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.