Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Místo vánočních stánků vakcinační kamion. Neziskovka očkuje na náměstí v Brně

Místo stánků, které byly donedávna připomínkou neobvykle krátkých adventních trhů, dorazily na brněnské náměstí Svobody tři trucky. Očkovací kamion poskytne první či posilovací vakcinační dávku proti koronaviru až tisícovce osob denně a uleví dalším očkovacím centrům ve městě.

Registrační místo, vakcinační kamion i čekárna pohromadě na jednom z nejfrekventovanějších míst v Brně. Za trojicí trucků, jež od neděle parkuje na náměstí Svobody, stojí neziskovka Společnost Podané ruce a městská část Brno-střed. K posílení očkovacích kapacit došlo kvůli šířící se mutaci omikron i vakcinaci všech dospělých osob třetí dávkou, která odstartovala dnes. „Přeočkování populace výrazně zvyšuje míru kolektivní imunity a je pro další vývoj epidemie u nás zásadní,“ řekl epidemiolog a ředitel Společnosti Podané ruce pro výzkum a vzdělávání Viktor Mravčík.

Vakcinační dávku na náměstí v srdci Brna mohou ode dneška dostat zájemci s vytvořenou rezervací, personál ale neodmítne ani ty, kteří se pro očkování rozhodnou spontánně. Lidé nejprve navštíví kamion, v němž se legitimují a provedou registraci, poté zamíří do očkovacího trucku a nakonec vyčkají v prosklené čekárně. Dnes očekávají organizátoři čtyři až pět set nově naočkovaných lidí, kteří v drtivé většině přicházejí na posilující dávky.


Registrace na očkování v trucku na náměstí Svobody.

„Zatímco v rámci republiky se na epidemickou situaci občas reaguje ex post a vakcinační místa na třetí dávky chybí, v Brně se daří na situaci reagovat a spolupracovat s neziskovým sektorem. Sledujeme čísla a víme, že třetí dávky musí přijít,“ řekl k otevření nového očkovacího místa ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil. Podle něj nejsou dosud neočkovaní lidé nutně proti vakcinaci, ale mnohdy jim jen chybí ověřené informace. K jejich šíření by měl dopomoci informační stánek, který na náměstí Svobody vyroste.

Sledování imunitní odpovědi na očkování podle epidemiologa Mravčíka ukázalo, že vrchol nastává měsíc až dva po vakcinaci a poté se postupně snižuje, což je impulzem k dalšímu přeočkování. Pro třetí dávku si dnes do očkovacího trucku přišel také starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS). „Pokud nákaza bude mít stoupající tendence, jako že zatím má, bude pravděpodobně potřeba otevřít ještě další očkovací prostory. Možná některé, které město využilo už v minulosti,“ řekl Mencl.


Starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl se nechal v trucku očkovat.

V kamionu se bude očkovat minimálně do konce března, podobné stanoviště by mohlo do budoucna vzniknout také u Globusu v Brně-Ivanovicích. O podmínkách se podle Vobořila ještě jedná. Očkovací trucky, které mohou Brňané zahlédnout na náměstí Svobody, byly k totožnému účelu využity již dříve, a to při očkování proti chřipce.

V moravské metropoli nyní funguje očkovací centrum v brněnské Fakultní nemocnici či nové očkovací místo v Millenium center, které provozuje Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Vakcinace je možná také ve Vakcinačním centru Bohéma a ve Vojenské nemocnici Brno. Do léta fungovalo také velkokapacitní centrum na brněnském výstavišti.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koronavirus, očkování, vakcinace, podané ruce, Brno, městská část, Vojtěch Mencl, Jindřich Vobořil, Náměstí Svobody, ODS, Brno-střed, Globus, Vojenská nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo vánočních stánků vakcinační kamion. Neziskovka očkuje na náměstí v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.