Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské nemocnice omezují kvůli covidu neakutní péči, operace zatím ne

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně s ohledem na růst počtu pacientů s koronavirem částečně omezuje neakutní péči na lůžkách. Netýká se to však plánovaných operací, které nemocnice zatím neomezí, řekla mluvčí zařízení Dana Lipovská. Podle ní je na klinikách k dnešku hospitalizováno 42 pacientů s covidem-19, z toho tři jsou na anesteziologicko resuscitační klinice ve vážném stavu. Operace se nechystá zatím rušit ani Fakultní nemocnice Brno.

Nemocnice nemá infekční oddělení, a proto musí covidová oddělení otevírat na jiných klinikách. „Momentálně máme izolovaná covidová oddělení na obou interních klinikách, na dermatovenerologické klinice a nově také na neurologické,“ uvedla Lipovská.

Kvůli rostoucímu počtu pacientů ve středně těžkém a lehkém stavu musí nemocnice částečně omezit péči, která není akutní. Netýká se to operací ani ambulancí, avšak hospitalizací na lůžkách v neakutních případech. „Spočívá to například v tom, že na běžné lůžko bereme i pacienty, kteří mají naplánované vyšetření s hospitalizací kvůli upřesnění diagnózy nebo vyšetření například na revmatologii, nefrologii, endokrinologii a podobně,“ uvedla Lipovská. Pokud na klinikách, které zahrnují vyjmenované obory, vznikne covidové centrum, musí podle mluvčí nemocnice snížit počet lůžek pro tyto pacienty, a tím jejich hospitalizace omezit.

Rušit operace se nechystají ani v bohunické fakultní nemocnici, která je největší na Moravě. „Zatím operace přesunujeme, ale nerušíme. Je ale možné, že v případě zhoršující se situace s covidem budeme muset k rušení operací přistoupit,“ řekla mluvčí Veronika Plachá Fakultní nemocnice Brno.

Pandemie koronaviru propukla v ČR loni v březnu. Od té doby je v Jihomoravském kraji k dnešnímu dni 169.632 potvrzených případů nákazy. Vyléčilo se 156.971 lidí, naopak 3497 s nemocí zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNUSA

Štítky Operace, Covid, Brno, FN, FNUSA, COVID-19, nemocnice, klinika, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské nemocnice omezují kvůli covidu neakutní péči, operace zatím ne  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.