Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Porodní asistentky z Brna přinášejí k porodům pochopení i přirozenost

Stále více českých žen touží po přirozenějším porodu. Zatímco domácí porody jsou kvůli své bezpečnosti hojně diskutované, pracují porodnice na poskytování chápavějšího a individuálnějšího přístupu k přivádění dítek na svět v nemocničním prostředí. V brněnské fakultní nemocnici působí na dvě stě zdravotnic, které provádějí ženy od těhotenství až po samotný okamžik narození potomků.

Brněnská zubní lékařka Tereza Rašková přivítala na konci srpna do rodiny syna Vincenta. K porodu si budoucí maminka vybrala Fakultní nemocnici Brno (FN Brno), a to především kvůli vhodnému zázemí a pomoci empatických porodních asistentek, s nimiž se seznámila ještě v ambulanci. „Když nastal samotný porod, bylo pro mě nemocniční prostředí díky konzultacím s porodními asistentkami již známé, takže jsem do porodnice přijížděla v klidu,“ vysvětlila jednatřicetiletá novopečená maminka. Na přítomnosti porodních asistentek si chválí především přátelský přístup, který jí jako prvorodičce usnadnil průběh narození dítěte.

Právě na Gynekologicko-porodnické klinice FN Brno se od října otevře Centrum porodní asistence, které bude zajišťovat komplexní péči o ženu před porodem i po něm. „Nejde o to, že bychom již dříve nekladli důraz na porodní asistenci u porodu. Důležité pro nás bylo tuto péči institucionalizovat, dát jí jasný rámec a nedělat hierarchické rozdíly. Lékaři a porodní asistentky jsou pro mě dvě rovnoprávné profese,“ vysvětlil založení centra přednosta kliniky Vít Weinberger.

Doprovod k přirozenému porodu

Na dvou porodních sálech, jež se nacházejí v brněnských Bohunicích a na Obilním trhu, vede porody celkem sedmdesát porodních asistentek. Dalších zhruba 130 asistentek pak pracuje na dalších částech klinky, například na oddělení šestinedělí či rizikových těhotenství. Cílem jejich působení je zajištění fyziologického, tedy přirozeného porodu bez vnějších zásahů. K porodům a pacientkám přistupují individuálně, chápavě a jednotlivé ženy celým krásným, ač náročným obdobím spojeným s narozením miminka provázejí.

Tereza Rašková si volbu brněnské nemocnice chválí a pozitivní zážitek připisuje mimo jiné právě práci porodní asistentky. „Moje porodní asistentka Markétka sehrála u porodu velkou roli. Vše šlo rychle a bez komplikací, v druhé polovině procesu u mě byl i partner. Asistentka nás oba celým průběhem doprovázela,“ popsala maminka s měsíčním chlapcem v náručí.

Vedoucí centra Miloslava Kameníková (vlevo) a porodní asistentky Markéta Zemanová (uprostřed) a Kateřina Jurdová (vpravo).

Porodní asistentky v brněnské nemocnici vedou až osmdesát procent porodů. S pacientkami se nově seznamují ještě před samotným termínem narození dětí, a to při poskytování prenatální asistence. Během společných konzultací si může každá žena vybrat, se kterou z asistentek si nejvíce rozumí a kterou by si přála mít u narození svého dítěte. „Když konkrétní rodičku znáte déle, probíhá samotný porod úplně jinak. Je to nejen pro budoucí maminky, ale také pro mě, jako empatického člověka a porodní asistentku, velmi důležité spojení,“ vysvětlila zdravotnice z FN Brno Kateřina Jurdová

Právě vměšování se do průběhu porodu bylo podle vedoucí Centra porodní asistence Miloslavy Kameníkové dříve problémem. „Měli jsme potřebu do porodů zasahovat a řídit je. Nyní chceme ukázat klientkám, že přirozený porod s individuálním přístupem může fungovat i v nemocnici,“ vysvětlila. Školené porodní asistentky v FN Brno vedou porody samostatně a s plnou odpovědností. V případě nečekaných komplikací či těžkých průběhů jsou k zásahu vždy připraveni lékaři.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky porod, porodní asistence, gynekologie, nemocnice, klinika, porodní asistentka, Fakultní nemocnice Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodní asistentky z Brna přinášejí k porodům pochopení i přirozenost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.