Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno má za týden dvojnásobek hospitalizovaných s covidem

Ve Fakultní nemocnici Brno se za poslední týden zdvojnásobil počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19. Aktuálně jich je čtrnáct, řekl dnes přednosta kliniky infekčních chorob Petr Husa. Podle něj jsou hospitalizovaní až na jednu výjimku neočkovaní lidé, starší, obéznější nebo mají jiné nemoci. Husa zdůraznil, že je potřeba se nechat očkovat. Pokud někdo ze starších a nemocných lidí například s cukrovkou pocítí problémy, měl by v časném stadiu přijít do nemocnice, kde může dostat lék od firmy Regeneron pro zamezení vážnějšího průběhu nemoci.

O prázdninách mívala nemocnice dva až tři hospitalizované s koronavirem. V září se ale počet zvyšuje. „V úterý jsme měli šest hospitalizovaných, nyní je jich po týdnu čtrnáct. Dva jsou na jednotce intenzivní péče," uvedl Husa. Podle něj další jednotlivci chodí denně s problémy provázejícími covid-19 do ambulancí, ale po vyšetření odcházejí domů.

Husa uvedl, že hospitalizovaní jsou většinou starší nebo obéznější lidé. „Obezita se ukázala jako jeden z nejzávažnějších ukazatelů, většinou takoví lidé končí na ARO," uvedl Husa. Jeden člověk ze současných hospitalizovaných má očkování proti covidu-19, zbytek není očkovaný. „Lidé by se měli očkovat. U lidí starších, oslabených a nemocných je to kvůli tomu, aby neměli vážný průběh, nemuseli na ARO nebo nezemřeli. U osob nad dvanáct let je to kvůli tomu, aby se v populaci snížil potenciál a nešířilo se to na ty, kdo jsou oslabení," řekl Husa.

Pokud někdo z lidí, kteří mají nemoci jako cukrovka, vysoký tlak nebo jsou staršího věku a dostanou covid-19, mohou si do nemocnice přijít pro lék od firmy Regeneron. Nemocnice ho má pro několik tisíc pacientů. „Podle statistik o sedmdesát procent sníží pravděpodobnost toho, že dotyčný skončí v nemocnici s vážnějším průběhem," řekl Husa. Dodal, že lidé ale musejí přijít v časném stadiu do sedmi až sedmdesáti dní od prvních projevů.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešku přes 157 tisíc nakažených koronvirem. Vyléčilo se přes 153 tisíc lidí, více než 3 400 lidí s nemocí zemřelo. Zdravotníci v kraji dali lidem více než 1,3 milionu očkovacích dávek proti koronaviru. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Parentingupstream/Pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Brno, nemoc, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Regeneron, Petr Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno má za týden dvojnásobek hospitalizovaných s covidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.