Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Neplodnost: Nemoc, která už dávno není tabu 

PR článek

Dříve se domnívali, že je pouze vinou ženy nebo se o ní dokonce zarytě mlčelo. Zároveň může narušit naše životní plány a být velice psychicky náročná. Řeč je o neplodnosti a její léčbě. Dnes se téma na veřejnost dostává čím dál víc, a je to dobře. Neplodnost se totiž týká nemalé části párů, které se o miminko snaží.  

Jak to bylo v minulosti 

Plodnost byla jedním z nejdůležitějších témat od počátku historie lidstva. Nejen v této otázce to měly ženy těžší než muži. Ve starověku se neplodnost totiž vždy připisovala na vrub ženě. V některých civilizacích byla neplodnost dokonce zákonný důvod k rozvodu. V současnosti je situace naštěstí jiná. Pryč jsou doby lektvarů a čarodějného zaříkání. Reprodukční medicína se vyvíjí obrovskou rychlostí a dítě dnes může zplodit i spousta párů, které by se v minulosti musely naděje vzdát. 

Kromě toho dnes víme, že příčin neplodnosti je více a zdaleka nejsou jen na straně ženy. Problémy s otěhotněním jsou dány ženským faktorem jen v jedné třetině případů, za druhou třetinu jsou zodpovědní muži a poslední část je kombinací obou faktorů. Neplodnost už také není vnímaná jako důvod k rozvodu, ale jako nemoc, která se dá zvládnout a není důvod se za ni stydět.  

Vznik života je zázrak

V moderní západní společnosti nás ve škole učí, jak se početí všemožně vyhnout, ať už hormonální antikoncepcí, použitím kondomu či přerušovanou souloží. V jeden moment pak přijde zlom a naše snahy jsou pak úplně opačné. Ze školy jsme si však většinou neodnesli, že je početí vlastně velká souhra náhod a skoro až takový malý zázrak. Místo nejvhodnější antikoncepční metody hledáme nejlepší rady a tipy, jak zaručeně otěhotnět. Zplodit potomka totiž není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Jsou mezi námi páry, kteří se vlastně ani nijak snažit nemusí a zadaří se jim na první pokus. Ty jsou ale spíše výjimkou. 

Těhotenství je totiž vlastně zázrak. Pravděpodobnost, že vhodně načasovaný pohlavní styk zdravého páru povede k otěhotní je ve skutečnosti maximálně 25 %. To, že žena může otěhotnět kdykoliv je dávno vyvrácený mýtus. Vajíčko má totiž schopnost být oplodněno maximálně 24 hodin po svém uvolnění, tedy po ovulaci. Spermie také nejsou nesmrtelné, ve vejcovodech přežijí jen asi tři dny. Za plodné období je tedy možné považovat maximálně pět dní v měsíci, spíše méně. S přibývajícím věkem pravděpodobnost početí rapidně klesá. Není se tedy čemu divit, že neplodnost trápí až 20 % párů.

Pomoci může asistovaná reprodukce

Ačkoliv může být léčba neplodnosti psychicky velice zatěžující a stresující, naštěstí žijeme v době, kdy je pomoc velice dostupná. Řešením může být návštěva kliniky reprodukční medicíny. Ani tam však nemusí jít vše jako po másle. Pokud se již delší dobu snažíte a miminko ne a ne přijít, nenechávejte si pomoc odborníků jako poslední možnost. Mnoho párů totiž pomoc lékařů odkládá na co nejzazší termín. Stejně jako ve snahách o spontánní otěhotnění, hraje i při asistované reprodukci zásadní roli věk. Léčbu proto není radno odkládat.  

Základem umělého oplodnění je stimulace vaječníků, jejímž cílem je získat co nejvíce kvalitních vajíček. Právě s věkem kvalita i počet vajíček klesá a ve čtyřiceti letech je zásoba téměř vyčerpaná. Pak už mnohdy zbývá jen vajíčko od dárkyně. Přestože jsou na tom v tomto směru muži o něco lépe, nelze říct, že by se jejich pohlavních buněk stárnutí netýkalo. Produkovat spermie sice mohou stále, ale s postupujícím věkem se více a více objevují genetické chyby, které se poté mohou projevit u potomků.

Nejste v tom sami 

Nedostatečná informovanost může vést k pocitům zklamání, selhání a osamocení. Je proto dobře, že neplodnost ani její léčba už dnes nejsou tabu. Na internetu i kolem sebe můžeme najít spoustu párů s podobným osudem. Neplodnost totiž není výjimka. Ročně se jen v České republice díky asistované reprodukci narodí přibližně 5 tisíc dětí. Není tak důvod se za návštěvu kliniky reprodukční medicíny stydět. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Neplodnost, Repromeda, Brno, Klinika, plodnost, léčba, lékařství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neplodnost: Nemoc, která už dávno není tabu   |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.