Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V brněnské nemocnici u svaté Anny si otevřeli pěstírnu konopí

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně (FNUSA) vznikla vůbec první pěstírna marihuany při zdravotnickém zařízení v České republice. Konopí bude pěstováno pouze pro výzkumné účely, v budoucnu by však mohlo sloužit také k léčbě pacientů s různými typy obtíží.

Nemocnice u svaté Anny byla vůbec prvním zdravotnickým zařízením, které začalo používat konopí k léčebným účelům. Doposud brněnští zdravotníci využívali rostliny od cizích pěstitelů. „S používáním léčebného konopí začala naše nemocnice jako vůbec první státní zdravotnické zařízení v Česku. Byli jsme také první nemocnicí, která zavedla podávání léčebného konopí v kapslích,“ řekl ředitel FNUSA, Vlastimil Vajdák. 

Problémem při léčbě konopím stále zůstává nedostatek vědeckých studií, které se problematikou bezpečnosti léčby zabývají. „V České republice je oficiálně dovoleno léčit konopím od roku 2013. Problémem však zůstává nedostatek validních dat. Pěstírna, nemocnice a léčebné centrum na jednom místě nám pomůže rozšířit odborné poznatky o dané problematice,“ popsal Václav Trojan vedoucí Klinicko-farmakologické jednotky Mezinárodního centra klinického výzkumu.

Tráva pomůže nemocným

Konopí se využívá pro léčbu širokého spektra onemocnění. Mimo jiné slouží k léčbě neurologických onemocnění, jako je roztroušená skleróza nebo Alzheimerova chroba. „Na našem pracovišti používáme konopí zejména k léčbě bolesti, tato rostlina však může sloužit i při léčbě mnoha dalších obtíží. Na klinickou praxi chceme navázat také výzkumem, pomůže nám to k dalšímu rozvoji léčby i hlubšímu pochopení účinků marihuany na lidský organismus,“ sdělil Radovan Hřib vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko resuscitační kliniky.

Pěstírna vznikla při pracovišti svatoanenské nemocnice. Přesnou polohu zná jen několik málo zasvěcených, a to i kvůli možnému riziku, které představují například různé viry a bakterie z vnějšího prostředí.

 „Pracovníci musí dodržovat přísná hygienická opatření, riziko zavlečení patogenů je extrémně vysoké. I proto má do pěstírny přístup jen velmi malá skupina pracovníků nemocnice,“ dodal Trojan. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky konopí, pěstírna, FNUSA, Fakultní nemocnice u sv. Anny, léčba, Česko, nemocnice, Václav Trojan, Mezinárodní centrum klinického výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské nemocnici u svaté Anny si otevřeli pěstírnu konopí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.