Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ženská plodnost aneb vajíčko nad zlato

PR článek

Plodné období života ženy je poměrně jasně ohraničeno, začíná první menstruací a končí menopauzou. Mezi těmito dvěma body však plodnost není stejná, po třicátém roce začíná klesat. Co naopak vzrůstá, je míra rizika – ať už neschopnosti počít, spontánního potratu, či onemocnění potomka. Jedinečné informace o reprodukčním zdraví ženám poskytne bezbolestné vyšetření Femme test.

Test ženské plodnosti 

Na rozdíl od mužů, kterým se sperma tvoří v průběhu celého života, ženy se už s vajíčky narodí a v průběhu života se jejich zásoba jen zmenšuje. Vajíčka se začnou tvořit ještě v době, kdy jsme v matčině břiše jako plod. V době narození vaječníky obsahují asi 1 milion folikulů s vajíčky, v pubertě toto číslo klesne přibližně na 300 tisíc. Ze zbývajících folikulů se v reprodukčním věku ženy uvolní nejvýše 300 vajíček. Této zásobě folikulů obsahující vajíčka říkáme ovariální rezerva nebo zásoba vajíček. 

Základní informace o své plodnosti mohou ženy získat díky takzvanému Femme testu, který je možné si nechat udělat na klinice reprodukční medicíny Repromeda. Stačí pouhý odběr krve a její následný rozbor, přesněji analýza hormonů. Nejprůkaznější je především hladina tzv. Anti-mülleriánského hormonu (AMH), ta je totiž úměrná výše popsané ovariální rezervě. Femme test se však zaměřuje také na další hormony, například TSH či prolaktin, které spoluvytváří obraz o reprodukčním zdraví ženy. Femme test tedy není vhodný jen pro ty ženy, které řeší problémy s početím, ale také pro ty, které založení rodiny odkládají, anebo chtějí jednoduše zjistit více o svém těle a jeho zdraví. 

Biologické hodiny tikají i ve 21. století 

Přesto, že možnosti moderní medicíny se neustále posouvají vpřed, věk je v případě plodnosti stále zásadním faktorem. Ideální věk pro pomýšlení na založení rodiny je z biologického hlediska mezi 20. až 32. rokem. Optimální doba je pak kolem 25. roku. Po 33. narozeninách totiž začíná plodnost ženy mírně klesat a po 35. roce klesá již docela rychle. 

S rostoucím věkem se však nesnižuje jen pravděpodobnost otěhotnění, snižuje se také pravděpodobnost jeho bezproblémového průběhu. Stejně jako klesá zásoba vajíček, totiž klesá i jejich kvalita. To se projevuje jednak zvýšeným rizikem potratů, ale také zvýšeným rizikem genetických abnormalit u plodu. Stejně jako všechny buňky v lidském těle, stárnou i buňky pohlavní.

Věk však není jediným faktorem, který ženskou plodnost ovlivňuje. Důvodem, proč ženiny reprodukční orgány neprodukují potřebné množství vajíček nebo vajíčka nejsou dostatečně kvalitní, může kromě věku být i nezdravý životní styl – kouření nebo jiná narkotika, dědičné onemocnění, onkologická léčba či zdravotní komplikace. Těmi může být například absence vaječníků, jejich předčasné selhání, těžké formy ovariální endometriózy či genetická porucha. I tuto komplikaci je však moderní medicína schopná vyřešit. Klíčem k úspěchu se může stát asistovaná reprodukce. Zde je Femme test také velmi užitečný, pomáhá totiž při výběru nejvhodnější léčby.

Ohodnoť článek

Foto Markéta Zelenková

Štítky plodnost, Brno, Repromeda, Těhotenství, vejce, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženská plodnost aneb vajíčko nad zlato  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.