Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová mobilní aplikace propojuje onkologické pacienty s lékaři

Masarykův onkologický ústav začal s pacienty komunikovat online. Nová mobilní aplikace MOU MEDDI nabízí lékařům a pacientům bezpečnou a rychlou komunikaci prostřednictvím chatu, videohovoru a telefonátu.

Nová platforma umožňuje osobám trpícím onkologickým onemocněním nejen komunikaci s lékařem, ale také se zdravotními sestrami. Aplikace zjednoduší konzultace zdravotního stavu i získání e-receptu.

„O telemedicíně se v posledních letech hodně hovoří, ale toto je opravdu první projekt, který propojuje možnosti moderních platforem s potřebami komunikace mezi pacienty  a zdravotníky,“ řekl ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. Aplikace podle něj nemá za cíl nahrazovat osobní setkání, zvlášť za současné situace se ale potvrzuje její přínos.

Pacienti, kteří MOU MEDDI využívají, se podle vývojářů aplikace o své osobní informace bát nemusejí. Veškerá komunikace je oboustranně šifrovaná a kromě odesílatele a adresáta k ní nikdo přístup nemá. Navíc se dlouhodobě nezálohuje.

Desítky spokojených uživatelů

Pilotní režim aplikace již vyzkoušely desítky pacientů, jednou z prvních uživatelek byla také Sabina Éli, která se v ústavu léčí s nádorovými bolestmi. „Nejčastěji se svým lékařem využívám komunikaci prostřednictvím chatu, kdy mu napíšu, že bych s ním potřebovala něco zkonzultovat. A pak se domluvíme na telefonátu, nebo to vyřešíme jen přes ty zprávy,“ prozradila pacientka.

V aplikaci využívá také chytrý dotazník, který jí umožňuje sdílet s lékařem denní vývoj intenzity bolesti nebo zaznamenávání vedlejších účinků chemoterapie. „I já sama si díky těm zápisům uvědomím, jestli se moje bolest zhoršuje,“ dodala Éli. 

Průlomová aplikace se vyvíjela ve spolupráci se společností MEDDI hub přes pět let. Náklady na její vývoj přesáhly 250 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky masarykův ústav, onkologie, aplikace, pacienti, komunikace, pacient, lékař, Masarykův onkologický ústav, bolest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová mobilní aplikace propojuje onkologické pacienty s lékaři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.