Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Diabetikovi s covidem pomohli lékaři v Brně, zachránil jej nový lék

Panu Luďkovi Višňanskému je osmasedmdesát let. Má cukrovku, vysoký krevní tlak a zároveň trpí chronickým onemocněním jater i ledvin. Když se nakazil koronavirem, vyléčil ho lék od firmy Regeneron. Dostal jej v brněnské fakultní nemocnici a nyní je bez příznaků.

Když se pan Višňanský na začátku dubna chystal na očkování proti koronaviru, najednou se mu přitížilo. Dostal zimnici, horečku a kašlal. Podstoupil tedy test, který potvrdil, že má covid-19. „Takže jedna možnost byla zůstat doma v teplotě a na nějakých prášcích, a druhá jít za lékařem a ptát se,“ přiblížil svoji situaci.

Vážný zdravotní stav znepokojoval nejen brněnského důchodce ale i jeho manželku, která začala pátrat po pomoci na internetu. Při hledání objevila informace o léku od společnosti Regeneron, který od začátku dubna nasazují pacientům zdravotníci z bohunické fakultní nemocnice.

„Lék podáváme pacientům s onkologickou diagnózou, ve stavu po transplantaci, s chronickými onemocněními ledvin a plic. Také lidem s diabetem druhého stupně, hypertenzí a obezitou,“ vyjmenoval přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice (FN) Brno Petr Husa.

Lék za 65 tisíc korun

Medikament se většinou aplikuje sedm až deset dní po propuknutí onemocnění, a to pacientům, kteří mají mírnější průběh onemocnění. Pro podání léku lidem, kteří se nacházejí v pokročilejší nemoci, zatím neexistují dostatečné studie a hrozí, že by mohl projevy zhoršit.

Samotná aplikace se uskutečňuje nitrožilně, trvá zhruba hodinu a půl. Když po ní pacient nemá žádné problémy, může jít domů. „Překvapilo mě, že po příchodu z nemocnice jsem měl ještě v noci teplotu, ranním probuzením to ale všechno odeznělo. Nepociťoval jsem, že nějaký covid existuje a že ho vůbec mám. Rodina mi to nechtěla věřit,“ svěřil se Višňanský.

Jedna dávka léku stojí 65 tisíc korun a hradí jej zdravotní pojišťovna. Bohunické zdravotnické středisko ani přes příznivé ohlasy pacientů, zatím neeviduje velký zájem. „Čekali jsme, že zájem bude větší, denně chodí běžně jeden nebo dva pacienti, přestože se snažíme dělat léku osvětu,“ přiznal Husa. Podle něj je chyba, že veřejnost dostatečně neinformují praktičtí lékaři, kteří neoslovují vhodné pacienty. Právě praktici můžou lidi odkázat na specializované pracoviště v okolí, kde lék podávají. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky COVID-19, pacient, nemocnice, Brno, Regeneron, Petr Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diabetikovi s covidem pomohli lékaři v Brně, zachránil jej nový lék  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.