Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Složitý návrat k normálu. Odložené operace se budou dohánět i roky

Vliv koronavirové pandemie dopadá na dlouhodobé plány jihomoravských nemocnic. Resty za omezené fungování budou zařízení řešit ještě po přechodu do běžného operačního režimu. Návrat k normálu bude podle personálu složitý.

Rušení operačních zákroků se nejvíce promítlo v chirurgické oblasti. Na lékařský zásah si tak počkají neakutní pacienti ORL, neurochirurgie nebo chirurgie hlavy. „Nejvíce je jich jednoznačně na ortopedii, kde i bez pandemie jsou čekací doby na operace výměny kloubů. Jsou to stovky pacientů. Ortopedové nyní operují pouze akutní pacienty,“ vysvětlila mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Právě ve svatoanenské nemocnici pociťují zdravotníci i pacienti vliv koronaviru stále silně. Operativa je na odděleních omezená a vykonávají se jen akutní zákroky. Běžně se v nemocnici provede šedesát až sedmdesát operací denně, nyní lékaři odoperují zhruba polovinu.

Náročný návrat k normálu

Nesnadnou součástí platících omezení je následný návrat ke klasickému režimu. „Dohánění tohoto dluhu bude podle lékařů trvat zhruba dva roky a bude to velmi náročné,“ potvrdila Lipovská. Podobně jsou na tom také jiná zařízení v kraji. Fakultní nemocnice Brno odhaduje, že návrat k běžnému operačnímu plánu potrvá minimálně takovou dobu, jakou bude zařízení fungovat omezeně.

Obnovení plánovaných zákroků brněnské nemocnice zatím nečekají. O něco lepší výhled do budoucna mají momentálně ve znojemské nemocnici. Ještě dnes se v ní sice provádí jen akutní chirurgické a onkologické zásahy, příští týden ale přinese alespoň částečný návrat ke standardnímu režimu. Lékaři budou provádět zhruba dvě třetiny z běžného množství zákroků. 

„Nyní už přejdeme k operacím žlučníku, výměnám kolene či kyčlí nebo operacím nosních a krčních mandlí. Zkrátka ke všemu, co potřebuje po zákroku nutnou péči a dosud mohlo být odloženo," popsala mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Úkony se odsouvají především kvůli velkému množství hospitalizovaných covidových a postcovidových pacientů, kteří zaměstnávají personál nemocnice, jenž je při operacích nezbytný. Výzvu k zastavení plánovaných operací vydalo ministerstvo zdravotnictví v prosinci, k omezení a opětovnému spuštění zákroků už ale došlo i dříve.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Petra Veselá, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Složitý návrat k normálu. Odložené operace se budou dohánět i roky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.