Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno dostala lék firmy Regeneron, dala ho dvěma lidem

Fakultní nemocnice Brno dnes dostala proti nemoci covid-19 lék od firmy Regeneron, který podala dvěma pacientům. Z 2000 dávek zůstalo v nemocnici 1257, zbytek distributor rozvezl do dalších nemocnic na Moravě. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Nemocnice je na Moravě distributorem léku. Dostala ho žena s rakovinou a muž s problémy srdce. Lék v první fázi covidu pomůže lidem, kteří jsou kvůli dalším nemocím ohroženou skupinou.

Nemocnice přijala lék včera ráno. První dodávka dorazila do země minulý týden. Ze 4000 dostala polovinu pražská motolská nemocnice jako distributor pro Čechy, polovinu Fakultní nemocnice Brno jako distributor pro Moravu. Stejnou dávku léku by obě nemocnice měly dostat v dubnu a také v květnu. Celkem tedy ČR přijme 12.000 dávek léku.

Lék může dostat pacient starší 12 let s váhou nejméně 40 kilogramů. Látka je vhodná pro pacienty, u nichž existuje vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Týká se to pacientů po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidí s vysokou obezitou. Lék se podává lidem bez nutnosti hospitalizace kvůli covidu, u kterých příznaky onemocnění netrvají déle než sedm dní a neuplynuly více než tři dny od pozitivního testu na koronavirus. Lék má dvě monoklonální látky, a to casirivimab a imdevimab. Další monoklonální látkou je bamlanivimab, který už nemocnice pacientům podávají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Thomayerova nemocnice

Štítky Zdraví, Covid, Nemocní, Brno, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Regeneron, COVID-19, nemoc, Morava, Česko, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno dostala lék firmy Regeneron, dala ho dvěma lidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.