Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyléčit nelze, včas diagnostikovat ano. Oslavme světový den Downova syndromu

PR článek

Je nejčastější vrozenou chromozomální poruchou. Jeho přítomnost se projevuje mentálním postižením, větší citlivostí na různá onemocnění i charakteristickými tělesnými rysy. Vyléčit Downův syndrom nelze, můžeme jej však diagnostikovat v preimplantačním i prenatálním stádiu. Světový den Downova syndromu připadá na 21. března a jeho symbolem se staly pruhované ponožky.

Chromozomy aneb Co je špatně

Za normálních okolností má každá lidská buňka 46 chromozomů, tedy 46 specifických buněčných struktur složených z DNA. Jedna sada s 23 chromozomy je zděděná po matce a druhá po otci. Jedinec s Downovým syndromem má ale o jeden chromozom v každé buňce svého těla víc, tedy 47. Místo dvou 21. chromozomů má totiž tři. Právě z toho důvodu bylo pro Světový den Downova syndromu zvoleno datum 21.3. A proč jsou jeho symbolem právě pruhované ponožky? Když se totiž dvě ponožky přiloží patami k sobě a jedna z nich se otočí, připomínají tvar chromozomu. Pruhy zase odkazují na jejich strukturu.

Člověk s Downovým syndromem má většinou poměrně typický vzhled. Lidé s tímto postižením bývají menší. Mají zploštělou hlavu, kulatý obličej, šikmé oči, malá ústa, krátký a široký krk a stejně tak široké ruce s krátkými prsty. Kromě na první pohled rozpoznatelných rysů s sebou Downův syndrom nese i snížené IQ, poruchy motoriky, oslabenou imunitu a vrozené vady některých orgánů. 

Genetika Downova syndromu

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

Downův syndrom vzniká v drtivé většině případů mutací de novo, tedy aniž by tuto mutaci nesl jeden z rodičů. Největší roli zde hraje věk matky. Zatímco 20letá žena má riziko narození dítěte s Downovým syndromem 1:2000, 30letá žena už 1:900 a 40letá dokonce 1:100. 

Vyšší riziko je i v rodinách, kde se vyskytuje tzv. translokační forma Downova syndromu. Jde o situaci, kdy se oba rodiče jeví jako zdraví, jeden z nich je však přenašečem. U těchto párů může docházet k neúspěchům v početí, opakovaným potratům nebo právě k početí dítěte s tímto syndromem.  

Downův syndrom umíme spolehlivě diagnostikovat před narozením

Díky využití preimplantačního genetického testování aneuploidií (PGT-A), které se provádí společně s metodami IVF, mohou lékaři vybrat embryo, které má normální počet chromozomů. Takové embryo má pak vysokou šanci, že se uhnízdí, nebude potraceno a povede k narození zdravého dítěte.

Pokud už žena těhotná je a chce se o zdraví svého dítěte dozvědět co nejvíce, muže podstoupit neinvazivní prenatální test PrenatalSafe. Tento test dokáže odhalit přítomnost všech nejčastějších chromozomových vad a také stanovit pohlaví plodu. To vše již od 10. týdne těhotenství.

Downův syndrom je stále spojen s řadou předsudků. Tyto děti se ale obvykle naučí všechny pro běžný život potřebné činnosti a dokáží se o sebe postarat. Pokud mají dobré zázemí, mohou žít spokojeně v kruhu svých nejbližších, aktivně se účastnit společenského života, sportovat, umělecky se realizovat, chodit do zaměstnání a zakládat rodiny. Zapojením do ponožkové výzvy můžeme alespoň symbolicky podpořit osoby s Downovým syndromem a jejich rodiny a šířit osvětu o tomto onemocnění. Stačí dnes nazout pruhované ponožky a hrdě je nosit. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Downův syndrom, repromeda, reprodukční klinika, světový den Downova syndromu, ponožky, rodina, Česko, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyléčit nelze, včas diagnostikovat ano. Oslavme světový den Downova syndromu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.