Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svatoanenská nemocnice Brno zaplatila za ivermektin 12,5 milionu

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zaplatila za 10.000 balení ivermektinu proti covidu-19 12,5 milionu korun ze svých zdrojů. ČTK to dnes na dotaz odpověděla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podle ní nemocnice lék nakoupila po domluvě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). O víkendu se kriticky vyjádřil k ivermektinu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ivermektin je přípravek proti parazitům používaný převážně u zvířat. V ČR nebyl registrován. Blatný o víkendu v televizi uvedl, že ivermektin nelze používat plošně, může být spojen s poškozením orgánů a sám by si ho nevzal. „Souhlasíme s tím, že ivermektin nelze podávat plošně a že ho nesmí užívat sami pacienti bez dohledu lékařů. Nyní je určen pouze hospitalizovaným,“ uvedla Lipovská. Podle ní se nemocnice staví i za názor, že veterinární léky s ivermektinem mohou být pro člověka škodlivé.

Nemocnice od listopadu vyzkoušela ivermektin u 30 pacientů s koronavirem ve vážnějším stavu. U většiny se stav podle Lipovské po podání ivermektinu ve spojení s další léčbou zlepšil natolik, že mohli být propuštění domů.

Primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek se rozhodl ivermektin použít na základně pilotních zkušeností a doporučených postupů publikovaných skupinou amerických lékařů a na základě dat z mnoha menších klinických a epidemilogických studií, řekla Lipovská. „Lék měl z těchto dostupných zdrojů velmi příznivé reference, co se týče efektivity a bezpečnosti,“ uvedla mluvčí.

Nemocnice minulý týden nakoupila z Bulharska lék huvemec, který obsahuje účinnou látku ivermektin. Z celkových 10.000 balení nemocnice asi polovinu nechala rozvézt mezi 70 dalších nemocnic, které projevily zájem. Samotná nemocnice ho používá u dalších pacientů. „U těch 30 pacientů jsme dávkovali 0,2 miligramu na kilogram pacienta první a třetí den. Je ale možné podávat to až pět dní po sobě,“ řekla Lipovská. Podle ní je ale každý případ individuální a záleží na klinickém stavu pacienta. Nemocnice pacienty pozoruje v rámci retrospektivního sledování, což bude dělat i nadále.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Covid, Brno, FNUSA, Ivermektin, nemocnice, ANO 2011, pacient, Andrej Babiš, Jan Blatný, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatoanenská nemocnice Brno zaplatila za ivermektin 12,5 milionu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.