Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úrazová nemocnice v Brně zaměstná mladé odborníky

Na začátku srpna požádala Úrazová nemocnice v Brně Radu města o dotaci ze státního rozpočtu na rezidenční místa pro mediky. Studenti lékařských vysokých škol se musí připravit na atestační zkoušku, pomoci jim mohou právě zmíněná rezidenční místa v nemocnicích. Zdravotnická zařízení tak mohou vyřešit i problém s aktuálním nedostatkem personálu.

Absolvováním vysoké školy lékaři ani pracovníci nelékařských oborů se studiem nekončí, kvůli přípravě na atestační zkoušku potřebují praxi. Tu jim může nabídnout Úrazová nemocnice v Brně, která na začátku února požádala Radu města o schválení podání žádosti o dotaci ze státního rozpočtu.

Žádosti o dotace schvaluje město

V rámci programu Ministerstva zdravotnictví ČR by nemocnice ráda nabídla osm rezidenčních míst pro mladé specialisty, rada města ale musí podání žádosti schválit. 

„O rezidenční místa Úrazová nemocnice žádá ministerstvo od roku 2010, v nelékařských oborech jich bylo dosud přiděleno 69. Aktuálně se jedná o osm míst, dvě v oboru intenzivní péče, dvě v oboru ošetřovatelská péče v chirurgických oborech, jedno v oboru výživa dospělých a dětí, jedno v oboru zobrazovací technologie v radiodiagnostice, jedno v oboru aplikovaná fyzioterapie a jedno v oboru organizace a řízení ve zdravotnictví." uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj by nemocnice mohla získat 897 tisíc korun, přesná konečná částka ale ještě není jistá. Rozpočtu Brna se výdaje za mladé odborníky nijak nedotknou. 

Na řadu přijdou i mladí lékaři

Prozatím chce Úrazová nemocnice zaměstnat zdravotníky, sestry a další personál, později plánuje nabídnout místa i mladým lékařům. 

Zatím se jedná o specializační vzdělávání v nelékařských oborech. Výhledově budeme též žádat o rezidenční místa pro lékaře v závislosti na obdržení akreditací jednotlivých oborů,“ upřesnil ředitel Úrazové nemocnice v Brně Pavel Piler.

Praxe je potřebná k atestaci

Aby mladí lékaři mohli po vysoké škole začít léčit a fungovat, potřebují specializované vzdělání zakončit atestační zkouškou. Při praxi na ně proto dohlíží školitelé, kteří je mohou metodicky vést a učit. Dotace, o kterou Úrazová nemocnice žádá, pokryje mzdu rezidenta, ale i mzdu jeho školitele a budou se z ní hradit i poplatky za kurzy nebo stáže. 

Nemocnice žádá o rezidenční místa už od roku 2010, loni úspěšně prošlo atestační zkouškou 35 nelékařských zdravotnických specialistů a za posledních šest let dostalo certifikát osm mladých lékařů. Podobným projektům se chce Úrazová nemocnice dál věnovat. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KNL | Zdroj S použitím TZ

Štítky Brno, Úrazová nemocnice, rezident, lékař, medik, Úrazová nemocnice v Brně, nemocnice, vysoká škola, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazová nemocnice v Brně zaměstná mladé odborníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.