Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Množství nevyužitých léčiv roste. Lidé je v domácnostech zbytečně hromadí

Na přelomu let 2019 a 2020 měli lidé doma nepoužitelné receptové a volně prodejné léky za zhruba 505 milionů korun. Objem nevyužitých léčiv přitom rok od roku stoupá. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Více nespotřebovaných a neužívaných léčiv je těch na předpis

Z pravidelného průzkumu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyplynulo, že množství likvidovaných léčiv neustále roste a růst se zrychluje. Objem lékového odpadu z lékáren má stoupající tendenci. Zatímco v roce 2008 bylo takto zlikvidováno celkem 235 tun nepoužitelných léčiv, v roce 2013 to již bylo 281 tun a v roce 2018 dokonce 571 tun.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové Češi léky plýtvají. „Léčiv je v domácnostech opravdu hodně. Jsou mezi nimi ta exspirovaná nebo otevřená, ale dále nevyužitá, protože lidé už třeba nevědí, na co dané léky jsou, na co jim je pan doktor předepsal. Zajímavý je fakt, že více nespotřebovaných a neužívaných léčiv je těch na předpis,“ okomentovala výsledky průzkumu Irena Storová.

Nevyužité léčiva je třeba vrátit do lékárny

Jediným správným způsobem likvidace nevyužitých léčiv je vrácení do lékárny. Lidé je tam mohou předat osobně zaměstnancům lékárny nebo do příslušně označených kontejnerů v lékárně. Není třeba mít s sebou paragon. Do lékáren si pro odevzdané léky přijíždí specializované firmy, které je ve spalovnách při vysokých teplotách ekologicky zlikvidují. Každá lékárna je povinna od pacienta nepoužitelné léky bezplatně přijmout. Náklady na odvoz a likvidaci hradí příslušný kraj.

Mnozí lidé ale vyhazují léčiva do popelnic spolu s běžným odpadem, či je dokonce splachují do záchodu. „Léčiva jsou z pohledu odpadového hospodářství nebezpečný odpad a podle toho je také třeba s nimi zacházet,“ upozornila Storová.

Léky v českých domácnostech
Doma máme průměrně 11 různých léků, nejčastěji Paralen a Ibalgin.
Většina léčiv v domácnostech jsou načatá balení (85 %).
Dvě třetiny dotázaných mají doma jen léky, které užívají.

Zdroj: SÚKL

Čechy stojí zdraví stále více

Až polovina výdajů na zdraví z kapes domácností padne podle Českého statistického úřadu na léky. „Za doplatky na léky na recept zaplatili lidé v roce 2018 přes 12 miliard a za volně prodejné léky skoro 16 miliard korun. Meziročně tak výdaje českých domácností za léky stouply o 8,4 % a každý obyvatel tak v průměru za léky zaplatil 2 611 korun,“ uvedla Vladimíra Kalnická z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ. Skoro třetinu výdajů na zdraví, 18 mld. Kč, pak lidé zaplatí v ambulancích, především u zubařů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky léčiva, plýtvání, SÚKL, zdraví, průzkum, léky, léčivo, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Irena Storová, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Množství nevyužitých léčiv roste. Lidé je v domácnostech zbytečně hromadí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.