Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnská nemocnice hledá pacienty vyléčené z koronavirové infekce, chce prozkoumat dopady nemoci na tělo

Fakultní Nemocnice Brno a Masarykova Univerzita chtějí sledovat pacienty po prodělaném covidu-19. Společný projekt infekcionistů, plicních lékařů, kardiologů, gastroenterologů a neurovědců má pomoci efektivně pečovat o pacienty, které nemoc postihla.

Klinické hodnocení CoSuBr 2020 (Covid Survivals in Brno Study) má odhalit časné i pozdní následky nemoci, která mohla postihnout plíce, srdce, játra či nervovou soustavu. Není totiž zcela jasné, jak se bude zdravotní stav po prodělání nemoci u pacientů měnit. Změny mohou totiž souviset nejen s poškozením samotným virem, ale i s vlastní imunitní reakcí, prodělanými terapeutickými intervencemi či dokonce stigmatizací ze strany společnosti.

Nemocnice bude zkoumat dopady nemoci

Během jednoho roku budou odborníci sledovat, jak se vyléčení jedinci s prodělanou nemocí vyrovnávají a průběžně jim ve třech návštěvách budou prováděna vyšetření.  

„Zaměříme se zejména na funkci a zobrazení plic, kardiovaskulární aparát včetně zátěžového vyšetření, dále některé laboratorní parametry nebo například i na možný vliv viru na riziko vzniku jaterní fibrózy. Nedílnou součástí hodnocení je i zkoumání dopadu na psychiku pacientů: sledování rizika rozvoje demence či deprese nebo posttraumatické stresové poruchy.“ uvádí v tiskové zprávě Pavel Žára.  

Experiment pomůže nemoc poznat

Studii bude kontrolovat etická komise a do projektu chce zapojit 100 až 200 pacientů ve věku od 16 let, kteří se s koronavirem setkali. Vědcům tak pomohou lépe nemoc poznat a odhadnout její dopad na populaci. 

„Získaná data budou využita k organizaci péče a sledování pacientů po onemocnění SARS-CoV-2. Studie přinese objektivní data nezbytná pro rozhodovací procesy autorit, kdy každá chyba stojí příliš mnoho. Anebo zjistíme, že je to jen chřipka.“ uzavírá Žára.

Odborníci zároveň k projektu zvou širokou veřejnost. Pokud se experimentu chtějí sami účastnit nebo se jen zeptat na více informací, k dispozici jim bude na čísle 532 232 606 z kardiologické JIP doktor Radvan nebo na ambulanci plicní parenchymatózních procesů na telefonu 532 233 599 doktorka Doubková nebo Sýkorová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Brno, experiment, odborníci, nemocnice, nemoc, pacient, COVID-19, Masarykova univerzita, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robot Rock

zbylo mi asi 17 textilních roušek, ušité a nepoužité, kdyby někdo měl zájem, napište mi na robot.rock@seznam.cz

Pondělí, 29. června 2020, 17:23Odpovědět

Brněnská nemocnice hledá pacienty vyléčené z koronavirové infekce, chce prozkoumat dopady nemoci na tělo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.