Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kardiologové FN Brno zachránili pacienta s těžkým postižením srdce. Poprvé použili metodu V-A ECMO

Kardiologická klinika ve Fakultní nemocnici poprvé využila léčebnou metodu, kdy pacientovi dočasně nahradí funkci srdce a plic mimo tělo použitím speciálních technologií a implantace V-A ECMO. Podobně plánuje léčit akutní případy patnáctkrát až dvacetkrát do roka.

V-A ECMO dočasně nahrazuje funkci srdce a plic

Interní kardiologická klinika ve Fakultní nemocnici Brno a LF MU zvyšuje kvalitu péče o pacienty, kteří mají problémy se srdcem. Jednoho z nich v minulých dnech zachraňovala speciální technologií, která ve světě nemá obdoby. 

Pacienta s infarktem v kritickém stavu s těžce postiženou funkcí levé srdeční komory přivezli na sál v kritickém stavu. Proběhla akutní resuscitace a poprvé ve FN Brno byla použita implantace V-A ECMO. Veno-arteriální extrakorporální membránová oxygenace, jak se metodě také říká, je operace, při které lékaři pacientovi dočasně nahradí funkci srdce a plic mimo tělo. 

„Jednalo se o poměrně mladého muže, který měl už poslední dva dny jasné známky srdečního selhání, což on sám velmi podcenil. Poté, co už fakticky nemohl dýchat, byl přivezen do nemocnice, kde byla zahájena resuscitace, provedla se srdeční katetrizace nebo-li zobrazení srdečních koronárních tepen s nálezem těžkého postižení všech tří hlavních srdečních tepen a provedl se ultrazvuk srdce, který nám jasně ukázal, že pacient měl silně poškozenou levou srdeční komoru,“ upřesnil přednosta IKK FN Brno a LF MU, doc. MUDr. Petr Kala, Ph.D., FESC, FSCAI.

Metodu nemocnice použila poprvé 

Poté bylo týmem IKK zavedeno ECMO, které bylo vůbec poprvé takto akutně spuštěno ve Fakultní nemocnici Brno u dospělého pacienta. „V současnosti máme dobře vyškolený tým lékařů a sestřiček, kteří jsou svojí erudicí schopni metodu ECMO zavést u akutního pacienta, kde musí každý člen ECMO týmu jednat hned, umět vše sestavit a zahájit mimotělní oběh a často i  katetrovou léčbu. To vše se může dít kdykoliv během dne i noci,“ dodal doc. Kala.

Klinika do budoucna plánuje, že by v průběhu roku provedla těchto speciálních operací u patnácti až dvaceti akutních pacientů. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fnbrno.cz

Štítky inovace, technologie, nemocnice, Brno, operace srdce, pacient, Fakultní nemocnice Brno, plíce, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiologové FN Brno zachránili pacienta s těžkým postižením srdce. Poprvé použili metodu V-A ECMO  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.