Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská firma bude brzy prodávat roušky, které zachytí i zahubí koronavirus

Brněnská firma Respilon začne do dvou týdnů ve spolupráci s izraelskou firmou vyrábět speciální roušky, které budou schopné koronavirus zachytit, ale také zahubit. Během několika týdnů budou k dostání za desítky korun.

Obyčejné roušky nejsou schopné zastavit koronavirus

Podle ředitele brněnské firmy Respilon Romana Zimy jsou obyčejné roušky proti koronaviru bezradné. Speciální roušky, které přijdou na trh, budou díky nanočásticím oxidu mědi schopné koronavirus nejen zastavit, ale také zahubit. Aktuálně je nakaženo téměř dvacet tisíc lidí a virus si vyžádal téměř čtyři stovky obětí. 

Češi objednávají tisíce běžných roušek denně

Češi si objednávají tisíce roušek denně, ale už dříve odborníci zpochybnili účinnost obyčejných roušek. Podle Zimy není důležitý jen materiál, ale také filtr masky a tvar, aby nevznikal prostor pro proniknutí viru. Podle brněnské firmy jsou zbytečné běžné papírové, bavlněné, karbonové i chirurgické roušky nebo respirátory.

Co se týče běžných roušek, tak podle Rastislava Maďara z Lékařské fakulty Univerzity Ostrava chrání rouška spíše okolí před jejím nositelem, nikoli nositele před nakažením.

Poptávka na 8,5 milionu masek za čtyři dny

„Ústenky by reálně měly být k dostání za šest až osm týdnů. Zatímco loni jsme za celý loňský rok prodali 700.000 masek, nyní za čtyři dny máme poptávku na 8,5 milionu, což ale nejsme schopní vykrýt,“ říká Zima. Cena by se měla pohybovat v řádech desítek korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, Brno, roušky, Respilon, rouška, COVID-19, maska, Rastislav Maďar, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská firma bude brzy prodávat roušky, které zachytí i zahubí koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.