Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti Lékařské fakulty pomáhají v boji proti AIDS. Informace poskytují i v šalině

Prvního prosince letos nezačíná jenom advent, ale tato neděle připadá také Světovému dni boje proti AIDS. Jeho důležitost si uvědomují všude ve světě a ani Brno nezůstává pozadu. Již od 28. listopadu se Brňáci mohou zúčastnit několika akcí, které pro ně ve spolupráci s dalšími organizacemi připravili studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Světový den AIDS připadá na 1. prosince, jelikož ale v posledních letech toto datum vychází především na víkendy, rozhodli se studenti nejen v Brně zasvtětit tomuto významnému dni a osvětě o AIDS celý týden. Brňáci dnes mohli přijít na první akci a svézt se speciální šalinou.

Osvěta ve světě i po celé republice

Celý týden proti AIDS zastřešuje Mezinárodní federace organizací studentů medicíny. Součástí této organizace jsou také mnozí studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, kteří vymýšlejí a přivádí k životu veškeré aktivity spojené se Světovým dnem boje proti AIDS v Brně. „Máme nějaké národní vedení a potom jednotlivé pobočky po republice. V Brně celou akci zařizuje brněnská pobočka, konkrétně její sekce, která se nazývá SCORA. Ta se zabývá sexuálním a reprodukčním zdravím a také HIV a AIDS,“ vysvětlil student Lékařské fakulty a jeden z koordinátorů David Chlebek.

Šalina proti AIDS

Celý týden začíná výjezdem AIDS šaliny, kterou se mohou zájemci bezplatně svézt. „Šalinu máme zapůjčenou od Dopravního podniku zdarma včetně řidiče. Trasa není úplně přesně daná, protože se můžeme pohybovat jen v místech, kde v daný moment není žádný provoz,“ objasnil David Chlebek.

Speciální šalina bude jezdit po Brně 28. prosince od 14 do 17 hodin odpoledne. Její přibližnou trasu tvoří zastávky Pisárky, Mendlovo náměstí, Česká, Hlavní nádraží nebo Moravské náměstí. „Nejedeme žádnou přesnou linku a stavíme tam, kde jsou třeba nějaké slepé odbočky jako právě na Mendláku, kde s tou šalinou můžeme zastavit. Lidé k nám pak mohou přistoupit, zadarmo se svézt, popovídat si s námi o celé probematice a hlavně získat potřebné informace,“ dodal Chlebek.

Každý, kdo se rozhodne šalinou svézt získá mnoho důležitých informací o HIV a AIDS, kde se nechat testovat nebo jaké jsou možnosti léčby. „Naše zkušenosti s touto akcí i z předešlých let jsou velmi dobré. Ačkoli jsme především přepravní společností, cítíme společenskou odpovědnost a rádi podporujeme projekty, které šíří osvětu v důležitých tématech,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku Brno Hana Tomaštíková. Brňáci si také v průběhu jízdy mohou koupit červenou stužku za 20 korun. Díky tomu přispějí České společnosti AIDS pomoc, která pomáhá nakaženým v České republice. Všichni cestující si také mohou vyplnit krátký test, který zkusí jejich znalosti a dostanou od pořadatelů kondom.

Šalinou to nekončí

I v příštím týdnu budou probíhat další preventivní akce a to v Univerzitním Kampusu v Bohunicích a ve Fakultní nemocnici Brno. „Před aulou u Lékařské fakulty budeme mít stánek, kde budou naši dobrovolníci během celého týdne také podávat informace ohledně nemoci, prevence, léčby a možnostech testování,“ zakončil David Chlebek. Ve Fakultní nemocnici mohou Brňáci najít stánek v pavilonu L ve středu 4. a v pátek 6. prosince.

Během celého příštího týdne také budou po celém Brně chodit dobrovolníci v červených  bundách, kteří budou prodávat stužky, rozdávat informace a za zakoupení stužky také rozdávat kondomy. Podobné aktivity probíhají i v dalších velkých městech po celé republice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto amfar.com

Štítky AIDS, Světový den boje proti AIDS, LF MUNI, Brno, lékařská fakulta, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, advent, Dopravní podnik města Brna, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Lékařské fakulty pomáhají v boji proti AIDS. Informace poskytují i v šalině  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.