Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Fontána před Janáčkovým divadlem se včera rozsvítila na růžovo

Fontána před Janáčkovým divadlem může svítit všemi možnými barvami. Ve středu 16. října se však v rámci měsíce boje proti rakovině prsu rozzářila do růžova.

Říjen v růžové

Říjen je měsícem boje proti rakovině prsu po celém světě. Jeho symbolem se ve světě stala růžová stužka, a proto si vysloužil název Pinktober nebo také v češtině říjen v růžové. Ani Brno není výjimkou a do akcí spojených s Pinktober se zapojilo také. Jednou z nich bylo právě rozsvícení fontány před Janáčkovým divadlem na růžovo.

Akci pořádá nezisková organizace Mamma HELP ve spolupráci s městem Brnem a odborem zdraví Magistrátu města Brna. Celou akci si vzal pod záštitu první náměstek primátorky Petr Hladík, který se ujal také slavnostního odpočítávání.

„Osvětu veřejnosti týkající se problematiky rakoviny prsu a její prevence považuji za velmi důležitou. Jsem rád, že se město Brno může podílet na zvýšení informovanosti v této oblasti, a oceňuji práci všech organizací, které se v boji proti tomuto onemocnění angažují,“ uvedl Hladík.

Prevence je klíčem k úspěchu

Mamma Help je neziskovou organizací sdružující ženy s diagnózou rakovina prsu a jejich blízké, lékaře, sestry a sympatizanty. Pomáhají s osvětou a prevencí rakoviny prsu už od roku 1999 a po České republice mají celkem osm center, ve kterých všechny své služby poskytují zcela zdarma.

„Mamma Help už 20 let pomáhá ženám, které onemocněly rakovinou prsu. Naše Brněnské centrum vznilo v roce 2004 a už téměř 15 let sídlíme na ulici Nerudova,“ uvedla koordinátorka centra Mamma Help Monika Chábek.

Součástí středečního programu byl také kulturní program a zájemkyně si mohly na modelu prsou vyzkoušet správnou techniku samovyšetření a také zjistit pohmatem, která prsa jsou zdravá a která nikoliv.

„Chtěla bych popřát všem ženám mnoho zdraví a také připomenout, že nesmí zapomenout na prevenci, která je nesmírně důležitá. Pořád platí, že když najdeme nádorové onemocnění včas, tak ho můžeme vyléčit,“ vyjádřila se odborná garantka centra Mamma help a vedoucí lékařka oddělení genetiky Masarkova onkologického ústavu Monika Foretová.

Autoři | Foto Michaela Galuszková, Martin Papala

Štítky divadlo, rakovina prsu, Brno, Petr Hladík, prevence, Česko

FOTO: Fontána před Janáčkovým divadlem se včera rozsvítila na růžovo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.