Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští ortopedi zvládli evropsky unikátní operaci, mladému muži zachránili nohu

Chirurgové a ortopedi z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně opět zaznamenali fenomenální úspěch. Třiadvacetiletému pacientovi v rámci jedné operace, která trvala téměř 6 hodin, odstranili ze dvou třetin stehenní kost s nádorem, včetně některých měkkých tkání a svalů. Následně provedli náhradu kolenního kloubu a speciální ukotvení endoprotézy ve zbytku stehenní kosti, čímž byl zachráněn kyčelní kloub.

„Pacientovi bylo odstraněno více jak dvě třetiny stehenní kosti pro rozsáhlý vzácný nádor. Vyvstal problém, jak kost nahradit. Možností byla náhrada štěpem, který v případě dlouhé kosti podléhá nekróze nebo dříkovou endoprotézou, která by se těžko ve zbytku stehenní kosti zachytila, protože by neměla dostatek kotvení,“ přiblížil průběh operace přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA Tomáš Tomáš.

Mladík bude nohou hýbat bez větších komplikací

Po zvážení všech pro a proti svatoanenští ortopedi zvolili způsob, který by měl pacientovi zajistit plnohodnotný pohyb končetiny bez dalších možných komplikací. „Ukotvení dříkové endoprotézy nebylo možné právě proto, že stehenní kosti zůstal jen kousek a časem by došlo k jejímu uvolnění, neboť je v tomto místě vyvíjen na kost velký tlak. Rozhodli jsme se použít tzv. Compress systém, kde se aktivní část endoprotézy přitáhne ke kosti speciálním kompresáriem, tím se kost aktivuje k buněčné proliferaci, tzn., že kost doroste k části endoprotézy, která je vybavena speciálním povrchem,“ doplnil přednosta Tomáš. 

První operace svého druhu v Česku i východní Evropě

Jednalo se o implantát, který nebyl dosud v ČR použit. Dříve by zřejmě byl zvolen způsob totální náhrady femuru, tzn. odstranění celé stehenní kosti vč. kolenního a kyčelního kloubu. Operace byla unikátní na poměry celé střední a východní Evropy.

I. ortopedická klinika FNUSA byla založena v roce 1933 (letos slaví 85 let) nejen jako první ortopedická klinika, ale jako první ortopedické pracoviště na Moravě vůbec. Nosným programem kliniky je komplexní terapie nádorů kostí, kloubů a měkkých tkání s důrazem na multidisciplinární přístup.

V současné době má klinika 77 lůžek, 4 oddělení a jednotku intenzivní péče, 4 operační sály, kde provede cca 2500 operací ročně. Klinika je držitelem certifikátů pro výuku operací některých kloubních náhrad pro ČR, střední a východní Evropu a Asii.

Autoři | Foto pixabay.com, FNUSA | Zdroj s použitím TZ

Štítky operace, Fakultní nemocnice u svaté Anny, FNUSA, stehenní kost, kloub, noha, Fakultní nemocnice u sv. Anny, rakovina, klinika, Tomáš Tomáš, Česko, Střední a východní Evropa, Asie, Východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští ortopedi zvládli evropsky unikátní operaci, mladému muži zachránili nohu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.