Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Moravian science centrum otevře své brány za rok

Moravian Science centrum (MSC), které zábavnou formou přiblíží nejnovější vědecké poznatky žákům škol a veřejnosti, zahájí provoz v pavilonu D brněnského výstaviště o letních prázdninách v příštím roce. Rekonstrukce budovy přijde na 180 milionů korun.

Kraj v uplynulých dnech vybral dodavatele stavby, na podzim bude hledat dodavatele exponátů. Vystavené předměty budou v objektu sestaveny jako součást pomyslné řeky, kterou budou příchozí putovat. Celý projekt přijde na 600 milionů korun, přičemž náklady za něj plně uhradí Evropská unie.

Kraj si od záměru slibuje to, že se podaří využít dosud málo používaný pavilon D na výstavišti. Moravian science centrum bude prvním vědeckým centrem svého druhu na Moravě.

Vedení regionu doufá v to, že do Brna přiláká turisty, a to nejen z řad školáků. Expozice v podobě řeky bude rozdělena do čtyř částí. Budou se zabývat planetou, civilizací, člověkem a mikrosvětem. Výstava by měla být plná zajímavých efektů.

Původně se předpokládalo, že stavební úpravy pavilonu přijdou na 210 milionů korun. Částku se ale podařilo snížit ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo 13 firem. Podoba výstavy je zatím na papíře. Výroba exponátů by měla začít na podzim a přijde na dalších přibližně sto až 120 milionů korun.

„Podmínky pro čerpání dotací nám umožňují, abychom část peněz, které ušetříme na stavební části, investovali do ještě lepšího vzhledu vědeckého centra,“ řekl manažer Moravian science centra Lukáš Richter.

Zdroj: ČTK
Foto: www.mscb.cz

Štítky Moravian science centrum, Brno, pavilon D, výstaviště, otevření, vědecké poznatky, science center, pavilon, Brněnské výstaviště, Evropská unie, Lukáš Richter, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravian science centrum otevře své brány za rok  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.