Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Masarykův onkologický ústav otevřel nové studijní prostory

Brněnský Masarykův onkologický ústav, v němž se léčí lidé s rakovinou, otevřel ve Švejdově pavilonu zrekonstruovanou terasu v pátém patře za 34 milionů korun. Bude sloužit jako studovna či výukový a konferenční sál.

Doplňuje tak projekt RECAMO, který vznikl před dvěma lety v rekonstruovaném Morávkově pavilonu. Cílem projektu je propojit výzkumnou činnost s klinickou, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel projektu Dalibor Valík.

RECAMO je zkratka pro Regionální centrum aplikované molekulární onkologie. První fáze projektu skončila na konci loňského roku a za poměrně krátkou dobu si centrum podle Valíka připsalo jeden úspěch. "Dosáhli jsme syntézy jednoho radiofarmaka, které už prošlo klinickým hodnocením a nyní je ve fázi schvalování pro použití při léčbě pacientů," popsal.

Nově otevřená rekonstruovaná terasa by měla zlepšit podmínky pro studenty a výzkumníky, kteří se na projektu podílí. Vnitřní uspořádání nového prostoru nabídne místo pro menší skupiny učitele a studentů, ale i přednášky, část bude sloužit jako studovna. "Spolupracujeme s lékařskou fakultou, máme dvě univerzitní kliniky a usilujeme o třetí farmakologickou. Také se u nás vzdělávají studenti nelékařských oborů, jako jsou všeobecné sestry," řekl Valík.

Nápad zrekonstruovat terasu vznikl v době, kdy bylo zřejmé, že se podaří díky výběrovým řízením ušetřit na rekonstrukci Morávkova pavilonu pro RECAMO. "Díky tomu jsme vložili vlastních šest milionů a 28 milionů jsme dostali z dotace," uvedl Valík. Na terasu se vejde až 90 studentů.

Ústav, který sídlí na Žlutém kopci, letos slaví 80 let od svého založení a během existence se stal moderním centrem pro výzkum i léčbu onkologických onemocnění.

Zdroj: ČTK

Štítky Masarykův onkologický ústav, terasa, projekt, pavilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykův onkologický ústav otevřel nové studijní prostory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.