Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Festivalu se účastní 12 škol, Rumuni nepřijedou

Tucet divadelních škol se účastní 23. ročníku mezinárodního festivalu Setkání/Encounter. Do města se postupně sjíždějí mladí umělci z Evropy, Číny, Jižní Afriky, Mexika nebo Kazachstánu. Přehlídka potrvá do zítřka. Odborná porota na závěr ocení nejzajímavější výkony soškou Marty.

Zájem divadelních škol z celého světa podobně jako v minulých letech přesahoval možnosti festivalu. Pořadatelé vybrali 13 škol, nakonec jich na programu zůstalo o jednu méně. Účast na poslední chvíli odřekli hosté z Bukurešti.

Festivalová představení se konají v divadelních sálech Janáčkovy akademie múzických umění a Centra experimentálního divadla. Při přehlídce také oživí veřejný prostor ve městě několik pouličních představení vytvořených studenty klaunské tvorby a dramatické výchovy.

Setkání/Encounter je podle pořadatelů z brněnské akademie nejvýznamnějším středoevropským festivalem divadelních škol.

„Vznikl v roce 1990 jako setkání tří partnerských škol na území tehdejšího Československa. Postupně se přehlídka rozvíjí až do současné podoby,“ uvedl na festivalové tiskové konferenci děkan divadelní fakulty Zbyněk Srba. Do Brna pravidelně míří divadelníci ze zemí visegrádské čtyřky.

Postupně pořadatelé "dobývají" další části světa. V minulosti tak přivítali například divadelníky z Jižní Koreje, Filipín a Íránu. Představení jsou tlumočena prostřednictvím anglických titulků. Podrobnosti najdou zájemci na webu Mezinárodního festivalu divadelních škol.

Zdroj: ČTK
Foto: www.encounter.cz

Štítky Mezinárodní festival divadelních škol, 23.ročník, Setkání/Encounter, Brno, sál, Janáčkova akademie múzických umění, Centrum experimentálního divadla, festival, představení, Mexiko, Evropa, Čína, Kazachstán, Jižní Afrika, Janáčkova akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festivalu se účastní 12 škol, Rumuni nepřijedou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.