Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnský vědec dostal v USA prestižní cenu

Na výroční konferenci Americké kardiologické společnosti, která se uskutečnila od 9. do 11. března v San Franciscu, převzal brněnský lékař Ivan Čundrle prestižní cenu pro nejlepší mladé vědce „Young Investigator Award“.

Cena mu byla udělena za druhou nejlepší práci z pěti hodnocených v oblasti kardiovaskulárního výzkumu.

Výzkum 31letého lékaře je zaměřen na nové možnosti diagnostiky a léčby tzv. centrální spánkové apnoe u pacientů s chronickým srdečním selháním.

Čundrle pracoval na projektu v rámci své stáže na Mayo Clinic v USA realizované v rámci projektu Inkubátor mladých talentů, který je podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

„Chtěl bych poděkovat svým spolupracovníkům za veškerou podporu, kterou mi během mého výzkumu i vlastní soutěže poskytli. Věřím, že společné výsledky uplatníme jak v kardiologii, tak i v léčbě pacientů v život ohrožujících stavech, které vyžadují léčbu ve specializovaných centrech anesteziologie a resuscitace,“ řekl k získání vědeckého ocenění Čundrle.

Dosažené výsledky potěšily i vedoucího lékaře ICRC při Fakultní nemocnici u sv. Anny Tomáše Káru, který se společně s Virendem Somersem podílí na odborném vedení mladých úspěšných vědců.

„Výsledky našich mladých vědců na mezinárodních vědeckých soutěžích ukazují na kvalitu výzkumných projektů, které realizuje ICRC ve spolupráci s Mayo Clinic. Současně jsou naši mladí vědci vzorem pro svoji generaci a bez nadsázky je lze nazvat úspěšnými olympioniky v lékařském výzkumu,“ vyzvedl přínos úspěšné výzkumné práce Kára.

„Největší radost však máme ze skutečnosti, že spojením znalostí a zkušeností předních našich a amerických odborníků vznikají nové diagnostické metody a postupy, které pomohou zlepšit lékařskou péči o pacienty s onemocněním kardiovaskulárního systému včetně tak závažných diagnóz, jako je srdeční selhání,“ konstatoval Kára.

Projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu - ICRC (International Clinical Research Center) je výsledkem těsné dlouholeté spolupráce odborníků Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Mayo Clinic v Rochesteru v americké Minnesotě. Autory základní koncepce ICRC jsou doc. MUDr. Tomáš Kára a profesor Virend K. Somers.

První část projektu v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny byla slavnostně otevřena vloni 12. října. Po Novém roce pak centrum přijalo první pacienty. Jedná se o vědecko-výzkumné pracoviště nové generace a zároveň veřejné centrum špičkové lékařské péče.

Projekt ICRC společně s projektem Středoevropského vědeckého institutu CEITEC, realizovaným Masarykovou univerzitou a Vysokým učením technickým, vytváří z Brna středoevropské centrum základního výzkumu a excelentní vědy.

Štítky výroční konference, San Francisco, lékař, Ivan Čundrle, věda, cena, Young Investigator Award, projekt, USA, Mezinárodní výbor Červeného kříže, pacient, Klinika Mayo, Americká kardiologická asociace, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský vědec dostal v USA prestižní cenu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.