Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská hvězdárna jde do 60. sezony, otevře nové digitárium

Brněnská hvězdárna jde letos do své 60. sezony, po velké rekonstrukci otevře na začátku listopadu digitárium. Projekt za více než 50 milionů korun nabídne obraz, který lidé uvidí všude kolem sebe v sále planetária.

Na projekční plochu o průměru 17 metrů se nebudou promítat jen astronomické pořady, návštěvníci se mohou například pomyslně ponořit pod vodní hladinu či podívat dovnitř lidského těla. Novináře o tom dnes informovala Soňa Haluzová z tiskového střediska radnice.

Do 60. sezony vstupuje Hvězdárna a planetárium Brno 16. října, digitárium se otevře o dva týdny později. Hvězdárna byla v minulých letech celkově rekonstruována. "Hvězdárna získala styl 21. století, čímž okouzlila obec architektů i laiky, dále rozšířila své prostory ve prospěch komfortu návštěvníků a letos získala moderní sál digitária s převratnými možnostmi vizualizace, které nás dokážou přenést do jiných světů," uvedl primátor Roman Onderka (ČSSD).

Digitárium díky dvěma projektorům a speciální ploše umožní návštěvníkům vidět obraz všude kolem sebe. Všechny pořady budou podle vedení hvězdárny naučné. Společně s otevřením digitária bude mít hvězdárna nový repertoár a také rozšířený víkendový provoz. Zároveň zdraží o 35 korun, dospělý zaplatí za návštěvu 135 korun.

Hvězdárna v Brně se poprvé otevřela 16. října 1954. Za pěkného počasí chodilo pozorovat hvězdy několik desítek lidí za večer. Pracovníci hvězdárny nyní pátrají po dobových fotografiích i vzpomínkách, ze kterých chtějí sestavit výpravnou kroniku. Vyjde zřejmě na podzim 2014. 

Zdroj ČTK

Štítky Brno, hvězdárna, digitárium, otevření, program, Hvězdárna a planetárium Brno, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská hvězdárna jde do 60. sezony, otevře nové digitárium  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.