Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská architektura stále nemá děkana, budou další jednání

V nejistotě a bez řádně jmenovaného děkana prožívá letní prázdniny akademická obec brněnské fakulty architektury. Senát zvolil děkanem Rostislava Koryčánka, proti němuž se však postavila část profesorů a docentů. Hrozí svým odchodem, který by fakultu paralyzoval. Jejich postup se ovšem zase nelíbí studentům. Rektor Petr Štěpánek zatím Koryčánka děkanem nejmenoval. Chce ještě jednat se všemi zainteresovanými, řekla dnes mluvčí Vysokého učení technického v Brně Jitka Vanýsková.

Situaci komplikuje to, že rozpory se objevily v době dovolených. Nespokojeným studentům se nedaří spojit s profesory a docenty, svolávat shromáždění akademické obce prý nemá cenu - o prázdninách by stejně účast nebyla valná. Minulý týden proto studenti zorganizovali protestní pochod, dnes tiskovou konferenci. Nebojují prý za Koryčánka, na něhož mají různé názory, ale za demokracii na fakultě. Jednání části akademického sboru je za hranicí demokratických principů, řekl novinářům za studenty Jan Kristek.

Rektor v prohlášení k akademické obci volá po jednotě a hledání společné řeči. Zároveň připustil, že situace je vážná. Sílí konfrontace, místy lze cítit nenávist a dokonce zaznívají neoficiální návrhy na zrušení a spojení některých - prý problematických - fakult a součástí brněnské techniky. "Věřím, že řešení nalezená po přemýšlení a diskuzi v akademické obci přijdou dříve, než takové kritické hlasy zesílí," uvedl Štěpánek v prohlášení zveřejněném studenty.

Koryčánka zvolil akademický senát už v květnu. Části profesorů a docentů ale vadí, že potenciální děkan není architekt ani stavař a s fakultou dosud nebyl spjat. "Jak by mohl být hlavou vrcholného centra vzdělanosti člověk, který ani nedokázal dokončit doktorské studium?" stojí v prohlášení adresovaném rektorovi, které podepsali například profesoři Ivan Ruller, Josef Chybík a Vladimír Šlapeta. Také podle správní rady školy by děkan měl být uznávaným akademickým pracovníkem, který je činný v oborech přímo souvisejících se zaměřením fakulty.

Studenty pobouřilo, že prohlášení pedagogů bylo původně určeno jen rektorovi. Považují to za zákulisní nátlak. Pod peticí kritizující prohlášení profesorů a docentů je k dnešku na internetu 190 podpisů studentů a dalších členů akademické obce. Podporu Koryčánovi vyjádřila skupina českých architektů a akademiků z jiných škol. Podle nich má za sebou spoustu záslužné práce. "Nevidíme žádný důvod, proč by neměl dostat příležitost prokázat své schopnosti v pozici děkana brněnské fakulty architektury, do které byl řádně zvolen," stojí v dopisu.

Koryčánek je kunsthistorik, architekturou se zabývá v jejích širších souvislostech. Vedl Dům umění města Brna, stojí za projektem Brněnského architektonického manuálu, v minulosti byl dlouholetým šéfredaktorem časopisu Era21.

Zdroj ČTK

Štítky fakulta architektury, brno, vzdělání, vysoká škola, vut, rektor, děkan, architektura, Petr Štěpánek, Vysoké učení technické v Brně, Vladimír Šlapeta, Ivan Ruller, Dům umění města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská architektura stále nemá děkana, budou další jednání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.