Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

VIDEO: Žáci z Brna nahlédli ze školních lavic do jaderné elektrárny Dukovany. Umožnila to virtuální prohlídka

Studenti brněnského gymnázia, které se nachází na třídě Kapitána Jaroše, zažili netradiční vyučovací hodinu. Pomocí moderních technologií se živě spojili se zaměstnanci jaderné elektrárny Dukovany, kteří jim celý areál ukázali a prozradili zajímavosti i důležité informace. Vedení elektrárny věří, že tímto způsobem mohou mladé zaujmout a získat nové budoucí zaměstnance, kterých je potřeba čím dál více.

Prohlídky z pohodlí lavice

Studenti Gymnázia Brno, které leží na třídě Kapitána Jaroše nedaleko centra města, si užili netradiční vyučovací hodinu. Díky virtuální prohlídce se ze školních lavic přenesli do areálu jaderné elektrárny Dukovany, která leží na pomezí krajů Vysočina a Jihomoravského. Pracovníci zařízení, kteří s žáky byli živě ve spojení skrze interaktivní tabuli, jim pověděli o historii elektrárny a přiblížili, jak jednotlivé části zařízení fungují.

Do projektu se mohou zapojit školy z celého Česka. Online prohlídky trvají pětačtyřicet minut až hodinu, jsou zdarma a určeny žákům jak základních, tak středních škol. Dnes se žáci například dozvěděli, že jaderná elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou postavenou na českém území. V elektrárně jsou nyní čtyři výrobní bloky, první reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985 a od července 1987 jsou v provozu všechny čtyři výrobní bloky.

Oslovení potenciálních zaměstnanců

Skupina ČEZ, která elektrárnu v Dukovanech vlastní a provozuje, chce dospívající například i skrze virtuální prohlídky motivovat k zájmu o jadernou energetiku. „V elektrárně určitě budou potřebovat schopné a vzdělané lidi, kteří by mohli stavět a řídit dva nové bloky, jež v areálu vyrostou,“ řekl studentům ředitel gymnázia Tomáš Nečas.  

Rozrůstání areálu elektrárny s sebou nese právě potřebu nabírat nové zaměstnance, kteří budou mít odpovídající vzdělání. „Virtuální exkurze jsou pro nás nástrojem, abychom studentům ukázali, jak skutečně vypadá praxe a co vše práce v jaderné elektrárně obnáší. Vidím obrovskou potřebu kvalitního personálu v příštích několika letech. Do roku 2035 budeme potřebovat přes dva tisíce nových zaměstnanců,“ doplnil za Skupinu ČEZ Tomáš Pleskač.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markéta Katrin Špoková

Štítky jaderná elektrárna, ČEZ, Dukovany, gymnázium, prohlídka, virtuální, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Žáci z Brna nahlédli ze školních lavic do jaderné elektrárny Dukovany. Umožnila to virtuální prohlídka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.