Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Dělníci dokončili opravu školy v brněnské Rašínově ulici. Budově se vrátila historická podoba

Základní škola v Rašínově ulici v Brně prošla důkladnou rekonstrukcí, při které odborníci pečlivě zrestaurovali i cenné architektonické detaily z konce 19. století. O rekonstrukci se postarala městská část Brno-střed. Dělnicí vše stihli dokončit ještě před tím, než se děti po prázdninách vrátily do lavic.

Rekonstrukce byla nezbytná

Rohová budova na křižovatce Rašínovy a Jakubské ulice v centru jihomoravské metropole byla postavena v roce 1889 a je typická svými prvky vrcholné italské renesance. Původně sloužila jako Německá dívčí měšťanská škola princezny Štěpánky. Po celou dobu svého fungování byla využívána ke vzdělávacím účelům, v posledních letech v ní sídlí první stupeň Základní a mateřské školy Husova.

„Technický stav budovy byl velmi špatný, na některých místech se dokonce odlupovala fasáda. Bylo proto nezbytné přistoupit k rozsáhlé opravě, jež se dotkla několika částí objektu. Opravená je fasáda, římsy nebo původní erby ve štítu budovy, které jsou jinak veřejnosti při běžném pohledu z ulice skryté. Úprav doznala rovněž střecha, okna nebo vstup do školy, u nějž byly současně odborně repasovány historické dveře,“ sdělil ve zprávě pro novináře druhý místostarosta městské části Brno-střed Martin Vrubel (KDU-ČSL), který má na starost oblast školství.

Radili památkáři

Někdejší dívčí měšťanskou školu dnes navštěvují téměř dvě stovky dětí. Budova se nachází v historickém centru Brna a je pod památkovou ochranou. Veškeré opravy a úpravy zástupci městské části Brno-střed konzultovali s Národním památkovým ústavem.

„Víme, že stav námi spravovaných škol je pro občany vizitkou naší práce na radnici. Tentokrát byla oprava školy v Rašínově ulici důležitější a současně náročnější, protože se nachází v historickém jádru města. Jsem rád, že se i v souladu s nároky na zachování historického rázu oprava podařila,“ řekl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Stavební práce trvaly celkem patnáct měsíců, vyšly na patnáct milionů korun bez DPH. Peníze na investici poskytlo statutární město Brno. Nynější opravou práce na zvelebování školy v Rašínově ulici nekončí. Městská část plánuje v následujících měsících zahájit rekonstrukci tamější tělocvičny a sociálního zázemí. Změny se uskuteční také na chodbách, které čeká kompletní výmalba.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MČ Brno-střed

Štítky škola, oprava, rekonstrukce, historie, památkáři, MČ Brno-střed, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci dokončili opravu školy v brněnské Rašínově ulici. Budově se vrátila historická podoba  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.