Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Školy tvoří příběhy o pejskovi a kočičce

PR článek

Slyšte, slyšte, milé děti a vážení učitelé, pohádkové bytosti z Vlčího Halíře vyhlašují další, v pořadí už čtvrtou školní soutěž. V tomto ročníku budou mít soutěžící týmy za úkol audiovizuálně ztvárnit příběhy inspirované pohádkovou knihou Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce. Tentokrát jsme dohledem pověřili prasátko Jonáška. Už teď se těší, až bude hodnotit Vaše soutěžní videa o dobrodružstvích pejska a kočičky.

O co v soutěži jde

Chrochro, milé děti, zdravím Vás a taky paní učitelky a pány učitele. Já jsem prasátko Jonášek z Vlčího Halíře a zvu Vás k soutěžení! Pro prvních deset přihlášených škol mám odměnu 2 000 Kč. Každá škola může přihlásit až 3 týmy. Autoři nejlepších videí pak vyhrají figurky ikonických postav z animovaných filmů Walta Disneyho, které pánové Romero Britt a Jim Shore ztvárnili v moderním pojetí pop-art stylu.

Světoznámá společnost Walt Disney loni oslavila 100 let od založení. Rok 1923 byl zásadním taky pro Josefa Čapka, narodila se mu totiž dcera Alenka. Právě pro ni o několik let později napsal a ilustroval knihu Povídání o pejskovi a kočičce: Jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech. Veselé příhody dvou nerozlučných zvířecích kamarádů, kteří se snaží dělat stejné věci jako lidé, ale moc jim to nejde, stále baví děti i jejich rodiče. Zkuste to také, přátelé! Vymyslete další příběh o trampotách pejska a kočičky, kteří se vypravili do Hrusic naučit zvířátka z Vlčího Halíře anglicky. Sehrajte a natočte scénku nebo příběh zanimujte. Těším se na to! Inspiraci hledejte nejlépe přímo v knize nebo v animovaném televizním seriálu, který je ke zhlédnutí na internetu. Pokud si na vymýšlení nového příběhu netroufáte, klidně si můžete některý Čapkův vypůjčit. Bylo bych rádo, aby byl příběh pozitivně laděný a stejně tak ocením jeho dobrý konec.

Figurky ikonických postav z animovaných filmů Walta Disneyho ztvárnili pánové Romero Britt a Jim Shore v moderním pojetí pop-art stylu.

A co by měl příběh obsahovat

Asi nemusím říkat, že hlavními postavami příběhu budou pejsek s kočičkou a pohádkové postavy z Vlčího Halíře, které mohou čtenáři najít na webových stránkách Vlčího Halíře. Zvířátka se nemusí zapojit všechny, ale rádo bych se alespoň o jednom z nás dozvědělo něco zajímavého. Třeba co zvířátko jí, kde se v přírodě vyskytuje, nebo něco o jeho chování či zvycích.

„Mám za to, že prací na tomto úkolu děti protrénují nejen komunikativní klíčové kompetence, ale i ty k řešení problémů, sociální a personální, občanské či pracovní. Jistě se dotknou hned několika průřezových témat, třeba environmentální a mediální výchovy. Umět pracovat s videem je navíc v dnešním světě stále důležitější dovednost, která se jim bude v životě hodit. Účast v soutěži se dá pojmout třeba jako školní projekt. Zapojit se může řada předmětů. Žáci mohou při češtině sepsat scénář, v přírodopisu zjistit informace o zvířátkách nebo rostlinách, zeměpis zas pomůže s poznáním regionu a ve výuce informatiky se mohou zaměřit na zpracování videa nebo animace. Soutěžní video mohou žáci taky připravovat po vyučování třeba v družině nebo v rámci kroužku. Mohla by to být dobrá zábava, při které se zároveň něco naučíte. Tak co, jdete do toho?“ říká novinářka a redaktorka Eva Mikulka Šelepová.

Podmínky soutěže

Přihlášky: Odeslat do 31. října 2024 na e-mail: soutez@vlcihalir.cz. Každá škola, organizace může přihlásit až 3 týmy. Prvních 10 přihlášených škol/organizací získá odměnu 2 000 Kč.

Video: Natočte hranou scénku nebo animaci o trampotách pejska a kočičky, kteří se vypravili do Hrusic naučit zvířátka z Vlčího Halíře mluvit anglicky. Příběh musí obsahovat zoologické zajímavosti, informace o vašem kraji nebo o místě, kde žil či tvořil Josef Čapek.

Délka: Maximálně 10 minut.

Uzávěrka: Video opatřete v úvodu názvem a závěrečnými titulky bez gramatických chyb a odešlete nejpozději do 31. března 2025.


Všichni účastníci obdrží originální sběratelskou kartičku s mým podpisem, každá škola obdrží diplom Ocenění Vlčího Halíře za účast v teambuildingové akci a plaketu Vlčího Halíře.

Co byste ještě měli vědět

Umím si přehrát formát MP4 a taky dokážu video najít na serveru YouTube. Jeho maximální velikost by měla být do 500 MB a délka do 10 minut. Vůbec nevadí, když bude kratší. Hlavní je v něm odvyprávět příběh. Závaznou přihlášku budeme na Vlčím Halíři očekávat do konce října 2024. Do konce března 2025 budete mít čas na zpracování a s koncem dubna 2025 pak vyhlásíme vítěze. Všichni účastníci obdrží originální sběratelskou kartičku s mým podpisem, každá škola obdrží diplom Ocenění Vlčího Halíře za účast v teambuildingové akci a plaketu Vlčího Halíře. Ocásek na to!

Více informací k soutěži najdete také na našem webu, Facebooku a Instagramu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky školky, soutěž, pejsek, kočička, Josef Čapek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy tvoří příběhy o pejskovi a kočičce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.