Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Masarykova univerzita změnila formu celoživotního vzdělávání. Pracovní vyhlídky zlepší mikrocertifikáty

Masarykova univerzita (MU) vydala první mikrocertifikáty absolventům nové formy celoživotního vzdělávání. Do konce semestru jich budou téměř dvě stovky. Škola tak reaguje na evropský trend kratších kurzů, kde účastníci načerpají konkrétní informace či dovednosti pro praxi.

Univerzita kvůli tomu reformovala koncept celoživotního vzdělávání, uvedl její mluvčí Radim Sajbot.

„Naše mikrocertifikované kurzy jsou určené nejen studentům a čerstvým absolventům, ale i odborníkům s dlouholetou praxí v oboru, kteří potřebují získat především konkrétní znalost či dovednost, a to ideálně během několikatýdenního nebo jednosemestrálního kurzu," uvedla prorektorka pro celoživotní vzdělávání Monika Jandová. Mikrocertifikáty jsou mezinárodně uznatelné a srozumitelné, takže s nimi lze doložit získanou kompetenci nejen na českém trhu práce, ale i v zahraničí.

Do dvou let chce škola nabídnout 29 mikrocertifikovaných kurzů, výhledově pak stovku. Například přírodovědecká fakulta připravila kurz o satelitních datech v přírodovědném vzdělávání a ekonomicko-správní fakulta kurz ekonometrie časových řad v systému R. Právnická fakulta nabízí vzdělávání znalců v právních dovednostech a fakulta sociálních studií chystá kurz komunikace s veřejností.

„Díky nově nastavenému systému vnitřního hodnocení dokážeme pružně reagovat na poptávku trhu práce, takže když dojde například v oblasti DPH k legislativním změnám, odborníci z MU mohou ihned zareagovat a připravit pro zájemce o danou problematiku příslušný kurz," uvedla vedoucí oddělení celoživotního vzdělávání Svatava Kalná.

Česko je vedle Irska a Nizozemska jednou z mála zemí, které se rozhodly oblast mikrocertifikátů řešit na národní úrovni. Díky Národnímu plánu obnovy vznikl ve spolupráci 26 českých vysokých škol jednotný rámec pro vydávání mikrocertifikátů. Programátoři z MU připravili systém pro ověřování mikrocertifikátů, kam se už napojují další vysoké školy. Je kompatibilní s evropským systémem.

Univerzita Karlova mikrocertifikáty uděluje od března, kdy je získalo prvních 14 absolventů kurzu češtiny pro akademické prostředí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vývojový tým Mikrocertifikat.cz

Štítky ČR, školy, vysoké školy, univerzita, Masarykova univerzita, vzdělání, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

no, asi potřebují many many, jinak to není možné. Je trapná namyšlenost aktivistů MU, když seniory poučují ti co dosud nic nedokázali, jak žili a prožili svůj život.- Raděj ty peníze prozmrzlinujte či užijte jinak. jsou to Vaše peníze za celoživotní práci. Nedávejte je lemplům.

Neděle, 23. června 2024, 11:14Odpovědět

Masarykova univerzita změnila formu celoživotního vzdělávání. Pracovní vyhlídky zlepší mikrocertifikáty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.