Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Děti ve Višňovém na Znojemsku si vypěstují vlastní potraviny. Ve městě vyrostla jedlá školní zahrada

Děti ve Višňovém na Znojemsku si vypěstují vlastní ovoce a zeleninu na školní zahradě. Mají tak příležitost zjistit, že i zdravé jídlo může dobře chutnat. Pedagogové děti naučí, jak záhony zavlažovat, a hlavně respektovat přírodu.

Ředitel programu Tom Václavík zdůraznil, že práce a vzdělávání na školní zahradě má na děti mnoho pozitivních vlivů. „Otevírá jim nové možnosti poznávání prostředí, rostlin a přírodních jevů. Podporuje v nich respekt k přírodě jako celku a přispívá k lepším stravovacím návykům,“ uvedl.

Projekt Škola v zahradě začali ve Višňové realizovat loni na podzim. „Plán vybudovat plochy pro pěstování ovoce, zeleniny a bylinek v místě, kde se nacházel pouze trávník, byl velmi ambiciózní, ale vše se podařilo. A to díky zapojení velkého množství žáků, pracovníků školy, rodičů i dobrovolníků, za což jim patří velký dík,“ popsal ředitel školy Jiří Beran.

Vedení školy uspořádalo dva workshopy, na kterých se účastníci pod vedením zahradníka naučili zakládat vyvýšené a hlubině zúrodněné záhony, osazovat trvalkový záhon a vysázet jedlý les. Žáci v pracovních činnostech také vyrobili příbytky pro budoucí obyvatele zahrady, hmyzí domky, ptačí budky, pítka a krmítka.

„Výsledkem žákovských projektů bylo vytvoření tříkomorového kompostéru, zavlažovacího systému, který využívá dešťovou vodu ze střechy školy, a nakonec i bylinkového záhonu. Děti ze školní družiny předpěstovaly sazenice a záhony osázely. Benefitem naší zahrady je vznik příjemného prostředí vhodného nejen pro pěstování plodin, učení v zahradě, ale také pro setkávání," doplnil Beran.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skutečně zdravá škola

Štítky zahrada, škola, ovoce, zelenina, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti ve Višňovém na Znojemsku si vypěstují vlastní potraviny. Ve městě vyrostla jedlá školní zahrada  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.