Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Neznámý muž věnoval brněnské technice vzácnost. Doma našel přes sto let stará ručně psaná skripta

Neznámý muž došel s několika objemnými svazky, zanechal je na recepci VUT a zase odešel. Knihy našel doma a prý mu bylo líto je vyhodit. Přivolaní archiváři potvrdili, že jde o historicky cennou věc, ručně psaná skripta pravděpodobně z let 1911–1913. Odborníci nyní pátrají po původu dokumentů.

Dárce neznámý

Skripta jsou jedním z prvních dokumentů historie brněnské techniky a ukazují, jak si studenti kdysi vyráběli učební materiály. Darovaný soubor knih obsahoval tři objemné rukopisy podepsané jménem Josef Hank. Zahrnují kapitoly z nauky o strojích, mechaniky, hydrauliky či geometrie. Vše je doplněno o detailní nákresy strojů nebo jejich součástí.

„Ukázalo se, že jde o skripta strojařiny z počátků brněnské techniky. Učebnice tehdy byly velmi drahá věc a k některým předmětům ani neexistovaly. A tak si je studenti vytvářeli sami podle toho, co se dozvěděli na přednáškách,“ popsal na webu univerzity vedoucí archivu VUT Martin Kotačka.

„Nemáme odhad, jak dlouho mohla jejich výroba trvat, ani z čeho to bylo opisováno. Určitě ale nejde pouze o zápis z přednášek, na to jsou popsané znalosti velmi detailní a systematicky vytvořené. Zřejmě jde o kompilát více zdrojů, které dali studenti dohromady,“ doplnil Kotačka.

Pátrání po autorovi

Když se odborníkům nepodařilo dohledat identitu dárce, pustili se do pátrání po minulosti autora skript. Podle matriky se Hank narodil v roce 1886 v Poličce do měšťanské a tkalcovské rodiny. Na brněnské technice studoval v letech 1911–1913 jako mimořádný student.

„Jednalo se o malou skupinu studentů, kteří si zde pouze doplňovali vzdělání a zvyšovali kvalifikaci. Josef Hank se sice zapsal na odboru strojního inženýrství, ale studoval zde pouze ekonomické předměty jako byla Nauka o pěnězích a bankách či Obchody bankovní a kurzovní. Jeho učitelem byl kromě jiných pozdější československý ministr financí Karel Engliš,“ přiblížil Kotačka.

Z dostupných dokladů vyplývá, že autor samotnou strojařinu tedy nestudoval. Spíše využil svých kreslířských a rýsovacích schopností. Skripta pak podle archiváře pravděpodobně vyrobil pro někoho dalšího, možná i za úplatu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Koníček/VUT

Štítky VUT, strojní fakulta, skripta, historie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neznámý muž věnoval brněnské technice vzácnost. Doma našel přes sto let stará ručně psaná skripta  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.