Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cestujte bezpečně se Zuzkou nejen šalinou

PR článek

Dopravní podnik města Brna připravil unikátní vzdělávací program pro žáky prvního stupně základních škol. Dopravní výchova se zaměřuje na oblast bezpečnosti a pravidel chování při cestování městskou hromadnou dopravou. Hravé pracovní listy jsou brněnským školám k dispozici zdarma na webu DPMB. Při tvorbě programu se dopravní podnik spojil s projektem Týmu silniční bezpečnosti Markétina dopravní výchova.

Brněnským základním školám je nově k dispozici série pracovních listů na téma cestování ve vozech MHD. Děti v rámci programu řeší hravé úkoly, díky kterým si osvojují základní pravidla bezpečnosti. Pracovní listy jsou připraveny ve dvou úrovních, a to pro žáky 1. a 2. ročníků a následně pro žáky 3. a 4. ročníků základních škol.

„Děti se učí hravou a interaktivní formou. Průvodkyní jim je holčička Zuzka, která je maskotem vzdělávacích aktivit Dopravního podniku města Brna. Cílem programu je děti už od malička seznamovat s pravidly při jízdě MHD. Chceme, aby se učily, jak se správně a bezpečně pohybovat na zastávkách i ve vozidlech a díky tomu pochopily, že je důležitá i ohleduplnost k ostatním cestujícím,“ sdělil Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Vzdělávací program je kromě škol k dispozici i široké veřejnosti. Zábavné pracovní listy je možné snadno zařadit do výuky českého jazyka, prvouky nebo výtvarné výchovy a obohatit tak školní hodinu. Obsahují úkoly, které odpovídají učivu daných ročníků. „Děti poznávají pravidla jízdy v MHD pomocí křížovek, doplňovaček či hledání rozdílů na obrázcích. Učí se pomocí hry a získávají tak znalosti zcela přirozeně,“ doplnil Havránek.

DPMB při přípravě pracovních listů spolupracoval s projektem Markétina dopravní výchova, který se dlouhodobě věnuje vzdělávání dětí i dospělých v oblasti bezpečnosti silničního provozu. „Zaměřujeme se především na vzdělávání dětí, vychováváme tak budoucí zodpovědné řidiče a cestující MHD. Proto jsme uvítali, když nás pro spolupráci oslovil Dopravní podnik města Brna. Pomocí pracovních listů se opět podaří posílit osvětu mezi mladými. A věřím, že i díky této snaze se sníží počet nehod a zranění nejen v ulicích města Brna,“ uvedla ke spolupráci Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Vzdělávací program pro základní školy navazuje na úspěšný projekt DPMB pro brněnské mateřské školy z loňského roku. Zástupci brněnského dopravního podniku vysvětlovali přímo ve školkách pravidla jízdy v hromadných prostředcích. „I v mateřských školách byla dětem průvodkyní panenka Zuzka, která je snadno vtáhla do světa MHD. Potěšil nás nadšený zájem dětí i spokojenost učitelek. Proto zvažujeme, že bychom v tomto programu pokračovali i v budoucnu,“ uzavírá Havránek.

Pracovní listy jsou dostupné ke stažení na webu Dopravního podniku města Brna zde.

Dopravní výchově se věnuje Tým silniční bezpečnosti v rámci projektu Markétina dopravní výchova, který je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s. nebo Skupina Sev.en.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Výchova, Doprava, DPMB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujte bezpečně se Zuzkou nejen šalinou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.