Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nezakazujme ve školách umělou inteligenci, shodli se experti v Brně

PR článek

Do popředí pozornosti se stále více dostává téma umělé inteligence, o níž panuje spousta neznámých. Mnozí takzvanou AI považují za příležitost, jiní naopak vidí v nástroji hrozbu. Nad tématem se zamysleli také přední čeští experti, kteří debatovali v brněnské Otevřené zahradě s veřejností.

Umělá inteligence se stává běžnou součástí každodennosti. Mnozí si přitom ani neuvědomují, že AI už dávno zasahuje do jejich životů. Příkladů z praxe je hned několik. Slouží při nakupování v online obchodech, překládání textů, používání chytrých spotřebičů a na algoritmech umělé inteligence funguje třeba rovněž navigace.

Hrozba pro vzdělání byla i kalkulačka 

V souvislosti s AI panuje obava, že lidé kvůli technologii rezignují na vzdělání. Část společnosti proto vyzývá k tomu, aby se používání umělé inteligence ve školách regulovalo či přímo zakázalo. S názorem ale diskutéři nesouhlasili.  

Dříve se zakazovalo studentům používat kalkulačky nebo tablety. Nyní jsou nedílnou součástí výuky. Neměli bychom se s umělou inteligencí dopouštět stejné chyby jako tehdy. Navíc škola už není dávno jediným zdrojem informací. Žáci se tedy AI naučí používat sami. V takovém případě ale hrozí, že se ji nenaučí používat eticky, což vidím jako problém,“ řekl při počátku debaty Svatopluk Barek, influencer, jenž se problematikou dlouhodobě zabývá.

Na Barka navázal i další řečník, europoslanec Marcel Kolaja (Piráti), který měl podobný názor. „Já sám patřím ke generaci, které kalkulačku učitelé zakazovali. Nutili nás vše hledat v matematických tabulkách. Nemá smysl tedy umělou inteligenci zakazovat ve školství, protože žáci jednou vystudují a na trhu práce budou soutěžit i s lidmi, kteří s AI umějí zacházet. Automaticky tak budou v nevýhodě,“ uvedl Kolaja, který se dlouhé roky živil jako specialista v IT. 

Svatopluk Barek a Monika Ptáčníková 

Kde budou pracovat naše děti? 

Další z účastníků diskuze, Ondřej Kovařík, poslanec Evropského parlamentu za hnutí ANO, poukázal na fakt, že v současné době nikdo neví, jakým směrem se ubere pracovní trh a jaké nabídne v dalších letech pozice. 

Naše děti budou pracovat v zaměstnáních, která ještě ani neexistují. Je proto potřeba jejich obecné schopnosti podporovat. Firmy už nyní zaměstnávají lidi, kteří s umělou inteligencí umějí pracovat a zadávat ji úkoly, které šetří firmě náklady,“ sdělil Kolařík, jehož názor sdílela i expertka na vzdělání z organizace Czechitas Monika Ptáčníková

V kurzech účastníky seznamujeme s AI. Bereme to jako nezbytnou součást vzdělání,“ vysvětlila spoluzakladatelka společnosti, jež organizuje pro ženy kurzy, díky nimž si snadněji najdou práci v oblasti IT.

Europoslanci Marcel Kolaja (zleva) a Ondřej Kovařík

Pravidla jsou nutná

Diskutéři zároveň jedním dechem dodávali, že technologie má svá rizika. Například v oblasti kybernetické bezpečnosti i demokracie. Nástroje při zneužití totiž dokáže dokonale reálné výroky, fotografie či informace změnit v lež. I s ohledem na bezpečnost se proto Evropská unie nyní snaží vytvořit legislativu, která by nastavila alespoň částečné mantinely.

Pokud pravidla nebudou, vždy se může někdo objevit, kdo toho může zneužít,“ argumentoval Kolařík, kterému oponovali někteří hosté. Právě ti poukazovali na to, že žádná legislativa problém nevyřeší. „Legislativa možná nebude dokonalá. Pořád si ale myslím, že je lepší nějakou mít než nic nedělat a čekat, že se problém vyřeší sám,“ uzavřel Barek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Diskuze, Evropská unie, Umělá inteligence, EI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Libore, máš na práci něco jiného než psát tyhle komentáře? A platí tě ANO, nebo russové?

Úterý, 28. listopadu 2023, 18:54Odpovědět

Libor Burian

Sovětský svaz vytvořili marxleninyssti posláním mužíka s pseudonymem lenin ze západního exilu. Pojďte bojovat proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické pašerácké nenasytné mafiánské chobotnici lhářů, podvodníků, žvanilů, převlečených soudruhů soukmenovců kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám, rozdávají si metály. Agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí atd

Úterý, 28. listopadu 2023, 19:11Odpovědět

Lidina Lyda

... každý kdo má mozek v hlavě ví, že zatím žádná umělá inteligence neexistuje ... je vidět, že i učitelům už z toho hrabe ... 30let učitelé nic nedělali a teď jsou chytří ... no a jako státní zaměstnance nemají vůbec právo stávkovat ...

Úterý, 28. listopadu 2023, 17:41Odpovědět

Libor Burian

S učiteli je stejný problém jako s poslanci kteří slibují hlasování podle svědomí. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. U nás převlečení soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, stávkuje se i o školníky,kuchařky, uklizečky. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, více čtěte ve vláknech diskusí.

Úterý, 28. listopadu 2023, 18:31Odpovědět

Diskutér T.

Umělá inteligence - TO JE HROZBA PRO LIDSTVO, V USA UŽ JIM PŘEROSTLA PŘES HLAVU A BOJÍ SE A MLŽÍ - A CO VYVOLÁNÍ VÁLKY ZE STRANY UMĚLÉ INTELIGENCE??? NA TO SE ZAPOMÍNÁ, ŽE TOHO MŮŽE ZNEUŽÍT SATAN, JAKO TOMU BYLO V RÁJI S EVOU - HŘÍCH JE NADOSAH. NEJSEM FANATIK, ALE POZOR NA VĚC.....

Úterý, 28. listopadu 2023, 10:12Odpovědět

Emil Figl

Plot twist: Diskuter T. je umělá inteligence - TERMINATOR 3000

Úterý, 28. listopadu 2023, 18:06Odpovědět

Libor Burian

Není tam co zkazit. Ulice bezdomovců, korespondenčních voličů dezobloku. Vemerice mají asi dvacet milionů narkomanů, 17-21 tajných služeb milion nebo dva agentů(jako u nás), vražedná válečnická zbrojařská lupičská zlodějská lichvářská mafie psychopatů která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně, převlečení soudruzi soukmenovci sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Vraždění od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, lichva, válčení, zbrojení, kolonie, rezervace, otrokářství, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost !

Úterý, 28. listopadu 2023, 11:57Odpovědět

Libor Burian

Vbendostánu je jakákoli IQ dobrá, u vládní mafie nedostatková a nemůže si dávat lajnu. O důvodech mafiánského bahna píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy, nyní třeba o demonstraci v Praze, povolení Rondapu, ceně vody v Liberci,..na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, na ČT 1 Reportéři ČT Boj o vodu a rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie,...

Úterý, 28. listopadu 2023, 09:41Odpovědět

Nezakazujme ve školách umělou inteligenci, shodli se experti v Brně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.