Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Novému pavilonu největší střední školy v kraji bude dominovat netradiční schodiště

Střední škola Charbulova se rozrůstá, po roce od zahájení prací je hotová hrubá stavba nového pavilonu. Stavbaři chtějí přístavbu zvenku uzavřít ještě před zimou, aby mohli plynule přejít na práce v interiéru. Čtyřpatrová budova bude mít zelenou střechu, splachování dešťovou vodou a nevšední schodiště.

Betonový monolit schodiště podle Metrostavu, který novou budovu staví, už nyní působí dojmem, jako by se vznášel ve volném prostoru. K okolním konstrukcím je kotven pouze v místech nástupního a výstupního ramene. „Centrální schodiště je dominantou, vytváří dojem vzdušeného prostoru. Když je člověk dole, vidí, co se děje nahoře, a naopak. Schodiště navíc stoupá k velkému světlíku, který zajistí značný přísun denního světla,“ popsal stavbyvedoucí Radovan Jašek.

Celá budova je navržena tak, aby byla co nejméně energeticky náročná. Projekt počítá se zelenou střechou, splachováním dešťovou vodou i provětrávanou fasádou. „Na fasádu instalujeme cembritové desky v kombinaci s polykarbonátovými. Je to atypický materiál a často se nevidí, budova bude z venku architektonicky zajímavá,“ míní Jašek. Kromě fasády pracují stavbaři na osazení oken, před zimou chtějí budovu kompletně uzavřít, aby mohli pracovat uvnitř.

Škola s výukou oborů zaměřených na gastronomii, obchod nebo služby je se zhruba 1750 žáky největší střední školou v kraji. V posledních letech navíc zvyšuje kapacitu, a potřebuje proto nové prostory a modernizaci. Pavilon, který Jihomoravský kraj vyjde na dvě stě patnáct milionů korun, od příštího školního roku nabídne přes dvacet učeben, ale také obchody, v nichž se budou prodávat učňovské výrobky, nebo provozovny kadeřnictví a kosmetiky. Součástí bude i fotoateliér a temná komora pro vyvolávání filmů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SŠ Charbulova

Štítky SŠ Charbulova, Nový pavilon, Schodiště, Stavba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novému pavilonu největší střední školy v kraji bude dominovat netradiční schodiště  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.