Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Aktivní důchodci v Brně touží po znalostech. Na univerzitě se učí o mléce nebo virtuální realitě

Penzisté v Brně prahnou po učení. Zájem o kurzy na univerzitách třetího věku pořád roste, největší pozornost získávají praktické semináře. Studenti v důchodovém věku se většinou nevzdělávají kvůli práci, ale aby si zlepšili kvalitu života.

Na brněnské Mendelově univerzitě (MENDELU) seniory vzdělávají už dvacet let a za tu dobu se způsob výuky hodně změnil. „Zatímco na začátku převažovaly přednášky, nyní jsou součástí výuky exkurze, terénní cvičení nebo komentované prohlídky,“ řekla Kateřina Pevná z oddělení vzdělávání seniorů. Letos se tam do kurzů přihlásilo necelých devět set posluchačů a většina z nich navštěvuje víc než jeden kurz.

Důchodci od univerzity očekávají hlavě zážitky a nové dovednosti. „Praktickou výuku na MENDELU má už každý kurz, ať už jednou nebo pětkrát za semestr. Čím dál více se snažíme zařazovat do nabídky i zcela praktické předměty“ vysvětlila Pevná. Studenti se tak například o stromech učí přímo v lese a o mléce v univerzitní mlékárně. Na Masarykově univerzitě (MUNI) pro změnu nabízí třeba fotografické semináře, a dokonce i tělocvik.

Každá z brněnských vysokých škol si podmínky pro přijetí stanovuje sama. Zatímco na MENDELU se mohou hlásit lidé starší padesáti let z řad široké veřejnosti, na Vysokém učením technickém (VUT) mezi kritéria patří důchodový věk. MUNI požaduje také maturitu, kterou ale v odůvodněných případech zájemcům prominou. Ceny jsou na všech třech školách podobné, senioři za kurz zaplatí tři sta až tisíc korun.

Technika propojuje generace

Penzisté také projevují čím dál větší zájem o informatiku a práci s novými technologiemi. Běžně s sebou do výuky nosí tablet, vyhledávají si informace na chytrém telefonu nebo používají sociální sítě. „V mezigeneračním kurzu hned při prvním setkání zakládali skupiny na komunikačních platformách s mladšími studenty. Posílali si vzkazy a domlouvali setkání mimo výuku,“ uvedla Pevná.

Univerzity třetího věku stírají rozdíly napříč generacemi. Brněnská technika nabízí hodiny věnované domácí elektronice. Seniorům představují, jak fungují například smartphony, chytrá televize nebo virtuální realita. O získaných poznatcích si pak můžou promluvit se svými dětmi a vnoučaty.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky Brno, senioři, vzdělání, škola, univerzita třetího věku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivní důchodci v Brně touží po znalostech. Na univerzitě se učí o mléce nebo virtuální realitě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.