Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Brna přijely stovky odborníků. Debatují o válce a zraněních

Téměř 500 lékařů a ošetřovatelského personálu se sešlo v Brně na dvoudenní mezinárodní konferenci Novákovy traumatologické dny, kde diskutují o tématech spojených s úrazovou chirurgií. Více než dříve se věnují válečným poraněním a přírodním katastrofám. Do náročných terénů vyrážejí právě traumacentra, letos pomáhala po zemětřesení v Turecku a Sýrii, řekla Andrea Šromová, mluvčí Úrazové nemocnice v Brně, která konferenci pořádá.

Odborníci se věnují poranění pánve, dolních končetin či například dutinovým poraněním. Diskutují také o válečných poraněních a přírodních katastrofách, které dosud tolik neřešili. „Jsou důležitá a aktuální. Naše traumatýmy právě v těchto náročných terénech pomáhají s úrazy. Pro jejich práci v zahraničí je nejdůležitější hlavně dobrá organizace na místě a spolupráce s místní vládou. K dispozici jsou vždy našemu USAR týmu a kynologům, ošetřují tedy převážně naše hasiče a vodicí psy," sdělila Šromová.

Zatímco dříve lékaři vyjížděli na záchranné mise jednou za pár let, nyní je to častěji. Letos lékaři z Úrazové nemocnice pomáhali po zemětřesení v Turecku a Sýrii. Byli připraveni odjet také do Maroka, které silné zemětřesení zasáhlo před několika dny. Speciální USAR tým tam ale nakonec neodjel, protože nedostal z Maroka oficiální souhlas s nasazením. Vedle zkušeností ze zahraničí se na konferenci představí také Nemocnice TGM Hodonín, která aktivovala traumaplán při tornádu na jižní Moravě v roce 2021.

S ohledem na přírodní katastrofy a válku na Ukrajině ve čtrvtek odborníci diskutovali i o tom, že chybějí traumatologové, kteří by byli za těchto situací obzvláště potřeba. Přednáška se týkala alarmujícího věku současných traumatologů a nedostatku chirurgů. Jedním z důvodů je zrušení samostatného oboru traumatologie na univerzitách. Odborníci proto navrhují jeho obnovení," řekla Šromová.

Program konference se dotkne také předoperačních příprav, do kterých zasahují nové technologie. S přípravou před operací pomáhají 3D tištěné modely zlomenin a při samotných operacích také 3D tisk.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Debata, Válka, Nemocnice, Úrazová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijely stovky odborníků. Debatují o válce a zraněních  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.