Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Studenti v Brně upravují střechy v laboratoři. Nemusíme ven, pochvalují si

Dřevěný krov s několika druhy tašek, hromosvodem a zařízením pro fotovoltaické elektrárny tvoří fotovoltaický polygon, který poslouží studentům Vysokého učení technického (VUT) v Brně jako výuková laboratoř. V nových prostorech si vysokoškoláci vyzkouší například zapojování dobíječek pro elektromobily nebo instalaci fotovoltaických střešních systémů.

Díky fotovoltaickému polygonu, který otevřeli zástupci České fotovoltaické asociace a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT, si studentu vyzkouší zapojování jednotlivých komponentů systému. „Obsahuje i ukázkové řešení odpojování stejnosměrného napětí fotovoltaických modulů, kdyby bylo potřeba systém uvést do bezpečného stavu - ať už z důvodu práce na zařízení, nebo kvůli bezpečnosti hasičů v případě požáru," uvedl vedoucí laboratoře Jiří Vaněk.

Studenti předmětů zaměřených na obnovitelné zdroje nově získají v polygonu odbornou praxi v sestavování střešních solárních elektráren, zatím totiž využívali pouze počítačové simulace. Nyní mají možnost dosáhnout profesní kvalifikace v oborech Elektromontér fotovoltaických systémů nebo Montér dobíjecích stanic pro elektromobily. Výhodou cvičné střechy je mimo jiné i to, že je v bezpečné výšce nad zemí a studenti se tak nebudou učit praktické dovednosti ve výšce běžné střechy.

Vysokoškoláci dostanou díky nové laboratoři také šanci na práci ve firmách, které tato zařízení montují. „Úspěšní studenti v průběhu bakalářského nebo magisterského programu mohou složit profesní státní zkoušku a zapojit se v průběhu vysokoškolského studia do pracovního procesu jako plně kvalifikovaný specialista," dodal Vaňek. Právě společnosti zaměřené na fotovoltaiku se nyní v době rostoucí poptávky po solárních elektrárnách potýkají s nedostatkem školených montérů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky fotovoltaický polygon, VUT, Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Novák

To budou absolventi VUT dělat práci řemeslníka ? Není to plýtvání kvalifikací a studiem ? Vždyť na to by měl stačit vyučený elektrikář s doplňující kvalifikací a zkouškou ?

Sobota, 16. září 2023, 17:11Odpovědět

Studenti v Brně upravují střechy v laboratoři. Nemusíme ven, pochvalují si  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.